Advertisement
HABERLER ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Merkez Bankası'nın 1 puanlık sürpriz faiz indiriminin ardından piyasada gözler, kararın fiyatlamalara nasıl yansıyacağına çevrildi.

Faiz indiriminin mevduat ve kredi faizlerine etkilerinin ne olacağı merakla beklenirken, Bloomberg HT'ye konuşan üç üst düzey bankacı, önümüzdeki hafta başından itibaren kararın etkilerinin fiyatlamalarda görülmesini beklediklerini söylediler.

Bankacılar, faiz indiriminin mevduat faizlerine mutlaka yansımasını beklerken, şu an sektörde ortalama yüzde 18-18.5 olan mevduat faiz oranlarının 0,5 ile 1 puan arasında düşmesini öngörüyorlar.

Bankacılar, mevduat tarafında faiz indiriminin etkilerinin özellikle uzun vadeli mevduat fiyatlamasında daha etkili görülebileceğini ifade ediyor.

Kredi faizlerine etkisi beklenmiyor

TCMB'nin faiz kararının kredi tarafında ise bir etkisini beklemeyen bankacılar, bunun nedenini olarak ise mevcut kredi fiyatlamalarının zaten mevduat maliyetleri seviyesinde olmasını gösteriyor.

Bankacılar, sektörde çoğu bankanın halen negatif mevduat-kredi marjında olduğunun da altını çiziyor. Ancak bankacılar, kredi tarafında yine gözlerin kamu bankasında olacağını, burada kamu bankalarının alacağı aksiyonların takip edileceğini belirtiyor.