Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Elon Musk'ın net serveti Salı günü, Tesla Inc. hisselerindeki sert düşüşün devam etmesi ile birlikte 16.3 milyar dolar eridi. Bu Bloomberg Milyarderler Endeksi tarihindeki en büyük kaybı işaret ediyor.

Elektrikli araç üreticisi Tesla Salı günü, şirketin S&P 500 Endeksi'ne dahil edilmemesinin ardından geçen hafta başlayan satış dalgasının, rakip Mikola Corp. ve General Motors Co. arasındaki ortaklık haberleri sonrası yoğunlaşması ile yüzde 21 düştü ve tarihinin en büyük tek günlük kaybını gerçekleştirdi.

Dünyanın en zengin kişilerinin servetleri son dönemlerde, perakende işlem yapanların hisse senetlerindeki alım ve satımlarını hızlandırmalarının etkileri ile sert dalgalanmalar gösteriyor. Amazon.com Inc.'nin sahibi Jeff Bezos Salı günü 7.9 milyar dolar kaybederken, Zhong Shanshan, kurucusu olduğu şişe suyu şirketinin hisselerinin ilk halka arz sonrası sert yükselmesinin ardından servetine 30 milyar dolar ekledi ve bu onu Çin'in üçüncü en zengin kişisi haline getirdi.

Kırmızı kapaklı şişe suları mahalle bakkallarından lüks otellere kadar Çin'in her yerinde satılan Nongfu Spring Co.'nun hisse senetleri, Hong Kong'da ilk işlem gününde yüzde 54 sıçradı ve bunun sonucu Zhong'un serveti 50.9 milyar dolara tırmandı. Hisseler, Çarşamba günü düşük açılışın ardından yerel saat ile 10:38'de yüzde 3.5 yukarıdaydı.

Musk'ın kaybı ve Zhong'un kazancı, boşanma, yeniden tahsis ve miras gibi değişiklikler hariç, Bloomberg endeksinin tarihindeki en büyük kayıp ve kazançlardı. Musk'ın kaybı, Salı günü aya roket fırlatma tazmin paketi ile bağlantılı net 2.2 milyar dolarlık opsiyonların üçüncü dilimini almamış olsaydı daha da fazla olacaktı.

82.3 milyar dolarlık servete sahip Musk, dünyanın en zenginleri listesinde beşinciliği Bernard Arnault'a kaptırdı. Tesle CEO'su geçen ay bir ara, gözüpek ödeme paketi ve Tesla hisselerinin Ocak ayı ile Ağustos sonu arasındaki dönemde yüzde 500'lük rallisinden dolayı oldukça az kişinin dahil olduğu yüzmilyarderler kulübüne dahil oldu.