Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Amerikan ileri teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin, hem askeri hem sivil hava yolculuğunun geleceğini şekillendirebilecek "sessiz süpersonik" uçak olan X-59'un üzerindeki örtüleri kaldırıyor.

X-59, NASA'nın 2018'de verdiği 248 milyon dolarlık hibenin ardından yıllardır Lockheed Martin tarafından geliştirilme aşamasındaydı. Bu, NASA'nın havacılıkta cesur adımlar atmak için fon sağlamayı hedeflediği birçok araştırma programından yalnızca biri.

Sessiz süpersonik jet, Lockheed'in Palmdale tesisinde piste çıkıyor

NASA'nın yönetici yardımcısı ve eski astronotu Pam Melroy “Sadece birkaç yıl içinde iddialı bir konseptten gerçeğe geçtik. NASA'nın X-59'u seyahat şeklimizi değiştirmeye yardımcı olacak ve bizi çok daha kısa sürede birbirimize yakınlaştıracak. X-59 deneysel bir uçaktır, üretim gemisinin prototipi değildir. Amaç, bir uçağın, ortaya çıkan basınç dalgasından kaynaklanan pencereyi titreten bir ses patlaması yaratmadan, ses hızından daha hızlı uçabileceğini göstermektir.” açıklamasını yaptı.

Atmosferde büyük bir hızla hareket eden büyük bir cismin etkisini tamamen azaltmak imkansız olsa da ekip, patlamayı insanlara, altyapıya ve yaban hayatına daha az zarar verecek bir "ses gürültüsüne" indirmeyi amaçlıyor.

Süpersonik jet uçaklarının yere yakın uçmasına izin veren yeni yasalar geçecek olursa yüksek hızlı ticari uçuşlar gerçeğe dönüşebilir. Uzmanlar uçağın ABD'deki sivil havacılığı yeniden şekillendirebileceğini söylüyor.

NASA ve Lockheed Martin, uçağın geliştirilmesini tamamladıktan sonra yaklaşık dokuz ay boyunca güvenlik değerlendirmeleri yürütüleceğini söyledi.