Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Yarı iletken devleri, otomotiv endüstrisinde dönüşüme öncülük ediyor. Araç içi yapay zeka sistemlerini en üst seviyeye taşımak isteyen Tayvan merkezli yarı iletken devi MediaTek ve Amerikan yarı iletken devi NVIDIA işbirliği yapıyor.

İki teknoloji devi, bir anlamda benzeri görülmemiş zeka seviyelerine sahip otomobil çağını başlatan işbirliğine gidiyor. Yapılan resmi duyurulara göre yarı iletken devleri, otomobiller için Dimensity Auto Cockpit işlemci serisi başlattı.

MediaTek Dimensity Auto Neler Sunuyor?

MediaTek, Nvidia teknolojisinin etkinleştirdiği yeni boyutlu otomatik kokpit yonga setleriyle araçlara gelişmiş yapay zeka yetenekleri getiriyor. MediaTek’in yeni Dimensity Auto Cockpit serisi, akıllı telefonlara, ev bilgisayarlarına rakip olacak araç içi deneyimler oluşturmak için Nvidia Drive işletim sistemini, yeni nesil grafiklerini (RTX) ve gelişmiş yapay zeka işlemeyi entegre ediyor.

Araçları daha akıllı hale getirmek için Dimensity Auto Cockpit yonga serisini duyuran MediaTek, Nvidia’nın önemli teknolojilerini de dahil etti. Nvidia Drive OS akıllı araç platformu, yeni nesil RTX grafik kartları ve gelişmiş yapay zekâ algoritmaları bunlar arasında.

Yapay zeka sürücüyü izleyerek uyarıyor

Bu yongalar araç platformlarındaki dil modellerinin performansını arttırıyor ve aracınızın proaktif bir asistan olarak görev yapmasını sağlıyor. Aracınız sizi tanıyor ve alışkanlıklarınıza göre size çeşitli tavsiyelerde bulunuyor. Gelen arama ve mesajların bir özetini çıkarıyor. Ayrıca trafik durumunu analiz ediyor ve potansiyel kazaları önceden haber veriyor. Sürücüyü sürekli izleyerek yorgunluk ve uykusuzluk durumlarını tespit edebiliyor.

Jerry Yu: Üretken yapay zeka, otomotiv endüstrisini dönüştürüyor

MediaTek'in CCM İş Grubu Kurumsal Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jerry Yu, "Üretken yapay zeka, daha kişiselleştirilmiş ve sezgisel bilgi işlem deneyimleriyle mobil pazarda devrim yarattığı gibi otomotiv endüstrisini de dönüştürüyor. Dimensity Auto Cockpit portföyü, araçlarda yeni bir yapay zeka destekli eğlence dalgasını ortaya çıkaracak ve birleşik donanım ve yazılım platformumuz, otomobil üreticilerinin tüm ürün yelpazesinde yapay zeka yeteneklerini ölçeklendirmesini kolaylaştırıyor." açıklamasını yaptı.

Nvidia/Ali Kani: Yapay zeka, gelişmiş bağlantı teknolojileri sunmamızı sağlıyor

Nvidia Otomotivden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Kani, "Üretken yapay zeka ve hızlandırılmış bilgi işlem, otomotiv sektörünü yeniden şekillendiriyor. Yeni DimensityAuto yonga setleri, Nvidia’nın grafik ve yapay zeka teknolojilerinden yararlanarak, yeni araç içi kullanıcı deneyimleri, ek emniyet ve güvenlik özellikleri ve araç segmentlerine yayılan gelişmiş bağlantı hizmetleri sunmaya yardımcı oluyor." dedi.

Yapay zeka, araç içi eğlence sistemini ve video konferansları üst seviyeye taşıyor

Dimensity Auto Cockpit, kabin içi eğlenceyi bir sonraki seviyeye taşıyor. Oyunlarda gerçekçi görseller ve ışık efektleri için ışın izlemeyi destekleyen bir Nvidia RTX GPU'nun yanı sıra hızlı, akıcı aksiyon için AI yükseltme ve çerçeve oluşturma özelliklerini entegre eder. Ek olarak, Dimensity Auto Cockpit en yeni bağlantı ve bellek teknolojilerini desteklediğinden, yolcular filmleri ve diğer içerikleri birden fazla ekranda sorunsuz bir şekilde aktarabiliyor. Tüketiciler, yapay zeka bakış düzeltmesi ve yapay zeka tabanlı ses geliştirme gibi gelişmiş video konferans özelliklerinden bile yararlanabiliyor.