Advertisement
COVİD ABONE OL

Henüz ağır hastalığa yol açtığı tespit edilmese de hızlı yayılmasından ve çok sayıda mutasyon taşımasıyla aşıdan kaçmasından endişe edilen koronavirüs omikron varyantı ABD’de de görüldü.

ABD Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol ve Korunma Merkezi CDC ilk vakanın Kaliforniya eyaletinde Güney Afrika’dan 22 Kasım’da dönen bir ABD vatandaşında tespit edildiğini bildirdi.

Ilımlı belirtiler taşıyan hastanın aşısının tam olduğu ve kendini karantinaya alarak iyileştiği belirtildi. Biden’ın sağlık danışmanı Anthony Fauci ise ilk vakanın tespiti için “Bunun an meselesi olduğunu biliyorduk” dedi.

ABD'de üzerinde çalışmaların devam ettiği kış aylarında koronavirüs ile mücadele planları hakkında Reuters'a bilgi veren bir kaynak, seyahat edenler için maske zorunluluğunun Mart ortasına kadar uzatılması kararı alınacağını, ayrıca uluslararası seyahat yapanlardan istenen test şartlarının daha da sıkılaştırılabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre 28 Kasım itibarıyla 56 ülke Omicron varyantı nedeniyle seyahat kısıtlamalarını sıkılaştırdı.

Türkiye'de henüz görülmedi

Türkiye’de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ana kadar Türkiye’de omikron varyantına rastlanmadığını söyledi. Bilim Kurulu toplantısı ardından yaptığı yazılı açıklamada Koca “Yeni varyantlar çıkması beklenen bir durum, endişe verici bir gelişme yok” dedi.

Omikronun ilk tespit edildiği Güney Afrika’da ise günlük vaka sayıları ikiye katladı. Güney Afrika Bulaşıcı Hastalıklar Ulusal Enstitüsü kasım ayında gen dizilimi incelenen Kovid-19 örneklerinin yüzde 74’ünde omikron varyantı, yüzde 22’sinde ise delta varyantı bulunduğunu açıkladı. Delta oranı ekim ayında yüzde 79’du.