Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC+ Biden yönetiminin Suudi Arabistan'a enerjiyi uygun fiyatlı tutma çağrısının ardından, Mayıs ayından itibaren petrol üretim kesintilerini kademeli olarak hafifletme kararı aldı.

2020'de petrol fiyatlarının düşmesinden bugüne kadar yüksek indirimler uygulayan OPEC+, üretim kesintilerini Mayıs'ta günde 350.000 varil, Haziran'da 350.000 varil ve Temmuz'da günde 400.000 varil daha azaltmayı kabul etti.

OPEC'ten yapılan açıklamaya göre, 23 ülkenin Aralık 2020'de aylık yarım milyon varil üretim artışı kararına işaret edilerek, gelecek üç ay süresince de günlük 500 bin varili aşmayacak şekilde artış yapılacağı bildirildi.

İran petrol bakanı Bijan Zanganeh, grubun üretimi Temmuz ayına kadar günde 1,1 milyon varil artıracağına yönelik kararın doğru olduğunu belirterek rakamları doğruladı.

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz Bin Salman ise OPEC + toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında kararın ABD yetkilileriyle yapılan herhangi bir görüşmeden etkilenmediğini söyledi. Bakan Salman, Suudi Arabistan'ın Mayıs'ta ülkesinin üretimine günde 250.000 varil, Haziran'da günde 350.000 varil ve ardından Temmuz'da günde 400.000 varil daha ekleyerek günlük 1 milyon varillik ek gönüllü kesintisini aşamalı olarak kaldıracağını belirterek, "Bugün yaptığımız şey bence çok muhafazakâr bir önlem" dedi.

Biden yönetiminin Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Suudi enerji bakanıyla yaptığı görüşmenin ardından Twitter'da yaptığı paylaşımda "Tüketiciler için uygun fiyatlı ve güvenilir enerji kaynakları sağlamak için uluslararası işbirliğinin önemini yeniden teyit ettik" dedi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Selman, toplantı öncesinde yaptığı bir açıklamada, OPEC+'ın geçen aylardaki üretim seviyesini sabit tutma kararının büyük oranda değişmediğini belirtmişti. Bunda Kovid-19 salgınının yarattığı belirsizliğin devam etmesinin önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Selman, "Geçen ay daha temkinli ve sıkı bir tutum takınılması çağrısında bulunmuştuk. Ne yazık ki son gelişmelerle birlikte haklı çıkmış olduk" ifadelerini kullanmıştı.

OPEC+'ı takip eden birçok piyasa katılımcısı üretim kotalarının bir ay daha sabit tutulmasını bekliyordu.

OPEC ülkeleri aralık ayında üç aylık süre zarfında üretimin günlük 500 milyon varil artırılmasını planlamışlardı ama Ocak ayındaki üretim artışından sonra ülkeler kırılgan piyasayı darboğaza sokabilecek herhangi bir üretim artışı kararı almamıştı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak ise toplantıyla ilgili, "Piyasadaki hareketleri yakından takip etmeliyiz ve aşırı ısınma ya da ciddi bir açık oluşmasına izin vermemeliyiz" demişti.

Petrol fiyatları, Süveyş Kanalı'nın geçişe kapanmasıyla oluşan tedarik sıkıntısından dolayı, geçtiğimiz haftalarda inişli çıkışlı bir seyir izlemişti. Bu da aşılamalarla iyileşen talep görünümünün hala kırılgan olabileceğine işaret ediyor.