Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

OPEC+ petrol üretiminde aldığı artış kararıyla arz miktarını pandemi öncesi seviyelerine getirirken bir sonraki kararla ilgili hamlesini erteledi.

Yapılan açıklamaya göre 23 ülkeden oluşan Suudi Arabistan liderliğindeki grup Ağustos ayı için günlük üretimi 648 bin varil artırma kararı alırken pandemi öncesinde gerçekleştirilen günlük 9,7 milyon varillik üretim seviyesine ulaşmış olacak.

Ancak Suudi Arabistan haricinde birçok üyenin üretimi artıramaması nedeniyle kararın büyük oranda sembolik olacağı belirtiliyor.

Birlik geçtiğimiz aylarda taahhüt edilenden kayda değer derecede az üretim gerçekleştirirken bu artışın yükselen fiyatlara etkisi de sınırlı kaldı.

OPEC+ kararı sonrası petrol fiyatında büyük bir değişiklik yaşanmazken Brent petrol yüzde 0,5 gerileyerek 115,69 dolar seviyesinden işlem gördü.

Yatırımcılar Riyad’ın ve BAE’nin yedek kapasitesini nasıl kullanacağı konusunda odaklanırken bu durumun ABD Başkanı Joe Biden’ın önümüzdeki ay krallığa gerçekleştireceği ziyaretle ilgili ipuçları vermesi bekleniyor. OPEC+’nın bir sonraki toplantısı 3 Ağustos’ta yapılacak.

Petrol fiyatlarının 110 dolara ulaşarak tüketiciler üzerinde baskı kurması sonrası ortaya çıkan küresel resesyon tehdidi ABD’nin kritik OPEC üyeleriyle hala süren görüşmeler yapmayı kabul ederek üretim artışı konusunda yardım istemesine neden oldu.

Orta Doğu’dan daha fazla üretim gerçekleşmesinin ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna savaşı sonrası Rusya’yı cezalandırmak amacıyla OPEC+ üyesinin gelirlerini kısma çabalarına yardımcı olabileceği belirtiliyor.

İki OPEC üyesinin yardım etme konusunda ne kadar istekli olduğu belirsiz olmakla birlikte toplamda günlük 3 milyon varil yedek kapasiteye sahip olan iki ülkenin daha önce bu seviyede üretimi sürdürülebilir tutmasıyla ilgili şüphelerin olduğu belirtiliyor.

Diğer yandan bu kapasiteyi kullanıma almanın yatırımcılar ve rafineriler arasında dünyanın acil durumlar için ne kadar yedek kapasitesi kaldığı konusunda endişelere neden olabileceği değerlendiriliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre Rusya’nın ihraç rakamlarından oluşan kayıp sadece BAE ve Suudi Arabistan’ın üretim rakamlarıyla karşılanabilir.