Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC'in toplantısına haftalar kalmasına rağmen grup üyeleri ve grupla birlikte hareket eden diğer üreticiler, petrol fiyatlarını desteklemek için daha güçlü bir adım atacağına dair herhangi bir sinyal vermiyor.

Ancak bazı önemli tahminciler, müdahale olmadan yeni bir arz fazlasının piyasayı gelecek yılın başında sert düşürebileceğini belirtiyor.

Londra'da 62 dolar civarında işlem gören ham petrol fiyatları, Morgan Stanley'e göre, OPEC ülkelerinin daha fazla üretim kısıntısına gitmemesi durumunda yüzde 30 düşüşle 45 dolara gerileyebilir.

Citigroup Inc. ve BNP Paribas SA petrolün 50 dolarlara kadar çekilebileceğini belirtti.

Böyle bir durum Venezuela, İran ve Irak halihazırda ekonomik krizler ve siyasi huzursuzluğun olduğu üreticiler üzerindeki baskıyı artırabilir. Aynı zamanda piyasasının geri kalanına da sıçrayarak ABD'yi dünyanın en büyük petrol üreticilerinden birine dönüştüren kaya petrolünü de etkileyebilir.

Morgan Stanley küresel petrol stratejisti Martijn Rats, “2020 için arz fazlası beklentileri belli belirsiz görünüyor. Ya OPEC kısıntıları artırır ya da fiyatlar varil başına 45 dolar civarına geriler ve ABD kaya petrolü üretiminde piyasayı dengeleyecek bir yavaşlamayı gerektirir.” dedi.

Buna karşın Goldman Sachs Group Inc., Standard Chartered Plc., DNB ASA ve SEB AB gibi bankalar da ABD kaya petrolü üretimindeki hızlı artışın hız kesmesiyle, OPEC+ üreticilerinin daha fazla kısıntıya ihtiyacı olmadığını ve ham petrol fiyatlarının gelecek yıl 60 dolar veya üzerinde tutunacağını düşünüyor.