Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını muhtemelen daha da derinleştirmeycek olmasının arz bolluğu olacağına ilişkin endişeleri artırması ve yatırımcıların ABD ile Çin arasında imzalanması beklenen kısmi ticaret anlaşmasına ilişkin detayları beklemeleri ile birlikte kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.7 düştükten sonra yatay seyretti. Umman Petrol Bakanı Muhammed El Rumhy, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının gelecek ay gerçekleştirilecek toplantıda mevcut üretim seviyelerini koruyacağını söyledi. Öte yandan, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Suudi Arabistan Ekim ayında, Eylül saldırıları sonrası azalan stoklarını yerine koyabilmek için üretimi günlük 10.3 milyon varile çıkardı.

ABD, Brezilya ve Norveç gelecek yıl piyasaya daha fazla petrol vermeye hazırlanıyor ve Morgan Stanley, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını artırmayacaklarını duyurmaları durumunda, Brent petrolünün yaklaşık yüzde 30 düşebileceği tahmininde bulundu. Talep tarafında ise, yatırımcılar halen, Beyaz Saray'dan son günlerde gelen karışık sinyallerin ardından, Washington ile Pekin arasında imzalanması beklenen kısmi ticaret anlaşmasına ilişkin detayları bekliyor.

Singapur'da OANDA kıdemli analistlerinden Jeffrey Halley, "Ticaret cephesinde iyi haberlerin büyük kısmı fiyatlanmış durumda," dedi ve "Bu konuda söylemden ziyade somut detaylara ve tarihlere ihtiyaç duyacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saati ile 11:19'da değişmeyerek varil başına 56.86 dolarda kaldı. Kontrat Pazartesi günü 38 sent düşerek 56.86 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 6 sent yükselerek varil başına 62.24 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.33 dolar primli işlem gördü.