Advertisement
HABERLER ABONE OL

ZEYNEP BAYAR

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2021” raporunu yayımladı.

WEF tarafından 15 yıldır hazırlanan rapor, cinsiyet eşitliğini dört farklı alanda inceliyor. Bu alanlar arasında; cinsiyet temelli ayrımlar, ekonomik katılım ve fırsat eşitliliği, eğitimsel kazanımlar, sağlık ve siyasi güçlendirme olanakları yer alıyor. Aynı zamanda cinsiyet eşitsizliklerine sebep plan farktörleri inceleyen rapor, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine son verecek politika ve uygulamaları da ana hatlarıyla değerlendiriyor.

“Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2021” verilerine göre, cinsiyet eşitliğinde, eğitim ve sağlık alanında kaydedilen ilerlemeye rağmen, kadınlar hala ekonomik ve siyasi engellerler karşı karşıya kalıyor.

WEF'un yayımladığı raporda, Kovid-19 salgını öncesi cinsiyet ayrımının 99,5 yıl içinde sonlanması beklenirken, bu hesaplamanın pandemide bir nesil daha geriye giderek 135,6 yıla çıktığı belirtildi.

Raporda, İzlanda dünya genelinde kadın ve erkeklere en eşit şartları sağlayan ülke olarak listenin en başında yer alırken, İzlanda’yı Finlandiya, Norveç, Yeni Zelanda ve İsveç takip etti. Türkiye cinsiyet eşitliği endeksinde 133. sırada yer aldı.

Sıra

Ülke

Cinsiyet Eşitliği Endeksi (%)

1.

İzlanda

89.2

2.

Finlandiya

86.1

3.

Norveç

84.9

4.

Yeni Zelanda

84.0

5.

İsveç

82.3

6.

Namibya

80.9

7.

Ruanda

80.5

8.

Litvanya

80.4

9.

İrlanda

80.0

10.

İsviçre

79.8

133.

Türkiye

63.8

Geleceğin mesleklerinde kadının yeri

“Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2021” raporunda, kadınların erkeklere göre olan çalışma oranının hızla büyüyen ve "yarının meslekleri" olarak adlandırılan sektörlerde daha düşük olduğu açıklandı. Örneğin, kadınlar bulut bilişim teknolojisi alanında yüzde 14, mühendislikte yüzde 20, veri ve yapay zeka teknolojilerinde ise yüzde 32 oranında istihdam ediliyor.

Raporda, ekonomik cinsiyet ayrımında 2020‘den bu yana yalnızca ufak bir iyileşme görüldüğü ve aradaki farkın kapanmasının 267,6 yıl alacağı öngörülüyor. Kadın çalışan oranının, yetenek ve bilgi gerektiren mesleklerde artmaya devam ettiğini kaydeden rapor, küresel bazda çok az kadının yönetici pozisyonunda çalıştığını vurguluyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün araştırma verilerine atıfta bulunan rapor, Kovid-19 salgınının kadınlar üzerindeki etkisinin erkeklere göre daha yıkıcı olduğunu gösterdi. Açıklanan verilere göre, salgın döneminde erkekler yüzde 3,9 oranında işlerini kaybederken, kadınlarda bu oran yüzde 5 oldu.

Siyasi, sağlık ve eğitim alanındaki cinsiyet eşitsizliği oranları

“Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2021” verileri, birçok büyük nüfuslu ülkede hala genişleyen siyasi cinsiyet ayrımının olduğunu gösteriyor. Dünya çapındaki kadın milletvekili oranının yüzde 26,1 olduğunu açıklayan rapor, kadın bakan oranının ise yüzde 22,6 olduğunu kaydetti.

Raporda, cinsiyet eşitliğinde yavaş ilerleme kaydeden verilerin yanı sıra, eğitim ve sağlık alanında cinsiyet ayrımcılığının neredeyse kapandığı belirtildi. Eğitimde küresel bazda 37 ülkenin cinsiyet eşitliğine ulaştığının altını çizen rapora göre, dünya genelinde eğitimdeki eşitsizliğin 14,2 yıl içinde kapanacağı öngörülüyor.

Sağlıkta alanında ise, cinsiyet ayrımında düşüş eğilimi olduğu ve sağlıkdaki eşitsizliğin yüzde 95 oranında kapandığı açıklandı.