Advertisement
HABERLER ABONE OL

Pandemi, sağlık sigortaları ve kredi bağlantılı hayat sigortalarında ciddi bir farkındalık yarattı. Bloomberg HT Sigorta Gündemi programında Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre 2021 yılında sadece COVID-19 bağlantılı vefatlar sonucunda 661 Milyon TL kredi borcu sigorta şirketleri tarafından karşılanırken bu tutar sektörün toplam üstlendiği tazminatlarının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturdu belirtildi.

TSB verilerine göre 2021 yılında sağlık sigortasında sigortalı sayısı 2020 yılına göre 1 milyon 800 bine yakın artışla toplamda 7 milyon 600 bine ulaştı. Bunun alt kırılımlarına bakıldığında ise sadece Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) branşında 1 milyona yakın yeni sigortalı artışı görüldü. TSS'de 2020 yılındaki 1 milyon 606 bin sigortalı sayısı 2021 yılında 2 milyon 600 bine ulaştı.

Türkiye sigorta pazarında hayat sigortası pazarı ağırlıklı olarak kredi bağlantılı hayat sigortaları üzerine yoğunlaşıyor. Teminatları, Vefat, Kaza veya hastalık sonucu tam veya kısmi maluliyet, işsizlik ve tehlikeli hastalıklar olarak öne çıkan Kredi Bağlantılı Hayat Sigortalarında, vefat halinde kredi borçlusunun yakınlarına borç kalmaması sağlanıyor.

Türkiye Sigorta Birliği’nin üye şirketlerden derlenen bilgilere göre; hayat sigortası şirketleri 2021 yılında bildirilen 132 bin vefat sonucu, sigortalıların 1,6 milyar TL kredi borcunu kapattı. Bu tutar 2020 yılında 1,3 milyar idi ve 2021’de artış yüzde 23 oldu. Tazminatlardaki yüzde 23 artışa karşılık kredi pazarındaki düzenlemeler ile paralel olarak kredi başına ortalama primler bir önceki yıla göre ortalama yüzde 8 civarında azaldı.

Hayat sigortasında ortasında 2021 yılında 17.4 milyar TL prim üretimi gerçekleşti. Toplam sektör üretiminin yüzde 17'sine yakın bir üretimin olduğu söz konusu branşta 2021 yılında 4.6 milyar TL'de tazminat ödemesi gerçekleşti. Hayat sigortasının son 3 yılına baktığımızda sektörün toplam üretimi içindeki payının yüzde 16-17 aralığında gittiği görülüyor.

SPK düzenlemesi olumlu

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ilişkin değerlendirmeler yapan Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Aysun Yıldız Özel, BES'de 2022 yılına hızlı bir başlangıç yapıldığını belirterek, SPK tarafından yapılan düzenlemeye dikkat çekti.

Yeni düzenlemenin olumlu karşılandığını belirten Aysun Yıldız Özel, "Piyasanın hareketlenmesine göre nasıl bir pozisyon alınması yönünde yatırım danışmanlığının önün açıldı. Düzenlemeleri bekliyoruz. Bu düzenleme ile piyasa şartlarına göre daha spesifik önerilerde bulunma olanağı doğdu" diye konuştu.