Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Global para transferi ve ödeme platformu UPT’nin Genel Müdürü Hakan Özat, 2021 yılı içerisinde birinci önceliklerinin yurt içi ve yurt dışına isme, hesaba ve karta 7/24 para transferi yapmaya imkan veren yeni uygulamaları Uption olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Özat, yurtdışında da büyümeye devam edeceklerini söyledi. Şu an Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan Türkiye ve tüm dünyaya UPT sistemi ile para transferi gerçekleştirildiğini kaydeden Özat, 20’den fazla bankanın UPT sistemine dahil olmuş durumda olduğunu ifade etti. "Tabi ki ağımız bununla sınırlı değil, partnerlerimizi de dahil edersek büyük ölçekli bankaların tümüne transfer gerçekleştirebiliyoruz" diyen Özat, Tacikistan ve Ukrayna’da da Merkez Bankasından onayımız aldıklarını ve bugün itibari ile 2 banka ile anlaşma imzaladıklarını söyledi.

Bu ülkelerde hem iş birliği sayısını hem de ürün çeşitliliğini arttırdıklarını kaydeden Özat, "Banka kartlarına, hesaplara, cüzdanlara gönderim ve bu ülkelerde müşterilerimizin Uption üyesi olabilmesi gibi. Özellikle bu bölgede diaspora’dan gelen transferlerin ekonomi için çok önemli olması ve akıllı telefon kullanımı yoğun olmasına karşın uluslararası para transferinde dijital bir uygulama olmaması bizim için önemli bir fırsat sunuyor ve bunu değerlendirmek istiyoruz" dedi.

'Hedefte Orta Doğu ve Afrika var'

Önümüzdeki dönemde odaklanacakları diğer bölgeleri Orta Doğu ve Afrika olarak sıralayan Özat şöyle devam etti: "Aslında geçen yıldan itibaren Orta Doğu’da faaliyete başladık. Örneğin Ürdün’de tüm büyük para transferi kuruluşları UPT sistemine entegre oldular ve tüm CIS ile Avrupa hesaba gönderimlerini sistemimiz üzerinden gerçekleştiriyorlar. Her ülkenin kendine has dinamikleri ve beklentileri oluyor. Bu nedenle gireceğimiz pazarları dikkatli seçmeye, hızlı penetre edebileceğimiz ülkelere yoğunlaşmaya çalışıyoruz."

1.5 ayda 100 bin indirme, 30 milyon TL'de fazla işlem hacmi

Uption ile ilk aşamada yurtdışına para gönderen veya yurtdışından ödeme alan Türkiye’de yerleşik herkesi hedef kitle olarak gördüklerini söyleyen Özat, nisanın son haftası beta sürecini tamamlayıp lansman çalışmalarına başladıklarını, 1.5 ay içerisinde uygulamanın 100 binin üzerinde indirildiğini ve 30 milyon TL’den fazla işlem hacmi gerçekleştiğini kaydetti. Bugün 89 farklı uyruktan müşterilerinin Uption kullandığını kaydeden Özat, Uption’ın bu kadar yoğun ilgi görmesinin temel nedeninin ise piyasadaki uygulamalardan çok daha farklı ve kapsamlı olması olduğunu söyledi. Uption ile hem Türkiye’de hem de dünyadaki finansal sistemlere entegre bir şekilde işlem gerçekleştirilmesine imkan sağladıklarının altını çizen Özat, "Dünyanın herhangi bir köşesindeki birinin, ismine, hesabına veya kartına para göndermenizi sağlıyoruz" dedi.

176 farklı ülkede para transferi

Dijital müşteri edinim sürecini tamamladıktan sonra müşterilerine finansal sisteme entegre olmalarını sağlayan IBAN numaraları tahsis ettiklerini kaydeden Özat, "Diğer uygulamalarda hesabınızı sadece başka bir bankadaki kendi hesabınızdan besleyebilirken, gelişmiş altyapımız ve işbirliklerimiz sayesinde Uption hesabınıza Türkiye’deki herhangi bir kimse EFT ile para gönderebilir, anlaşmalı banka ATM’lerinden veya 4 bini aşan fiziki noktalardan para yatırabilirsiniz. Yurtdışında 176 farklı ülkede UPT’nin 120’yi aşkın partnerinin veya UPT’nin kendi noktalarından size gönderilen tutarları hesabınıza alabilirsiniz" diye konuştu.

Nüfusun yüzde 30'unu oluşturan bankacılık dışı kesim kullanabiliyor

Piyasada hesabınıza gelen tutarların belli bir hacmi veya adedi geçmesi durumunda yüzde 3'ün üzerinde komisyon kesildiğini kaydeden Özat, "Biz hesaba gelen tutarlardan herhangi bir komisyon almıyoruz" dedi. Diğer uygulamalarda sadece başka bir bankadaki kendi hesabınızdan para yatırılabildiği için finansal sistem bankacılık sistemi dışındaki kişilere hizmet edilmediğini belirten Özat, Türkiye nüfusunun yüzde 30’unu oluşturan bu kişilerin Uption ile finansal hizmetlere erişebilmesine imkan sağladıklarının altını çizdi.

Uption’da yakında fatura ödemelerinin de hizmete alınmış olacağını kaydeden Özat, "Bunların hiçbirisinden ücret almıyoruz, önümüzdeki dönemde de almayacağız. Uption 'da şu an hiçbir uygulamada bulunmayan Türkiye’deki tüm banka hesaplarına ve kartlara ücretsiz para transferi, anlaşmalı bankalara ücretsiz USD ve EUR cinsinden para transferi, 176 ülkeye isme para transferi, yine bu 176 ülkeden gelen transferlerin hesaba alınması, Avrupa’daki tüm banka hesaplarına ücretsiz para transferinin yanı sıra toplamda 50’den fazla ülkedeki tüm banka hesaplarına para transferi, Afrika’da en çok kullanılan mobil cüzdanlara para transferi, IBAN doğrulama gibi birçok özellikle müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran ve hem zamandan hem komisyondan önemli miktarda tasarruf etmelerini sağlayan özelliklere sahip" dedi. Yaptıkları anlaşma ile Mastercard’ın networkünün bulunduğu çok sayıda ülkedeki banka hesaplarına veya isme para göndermeye imkan sağlayacaklarını kaydeden Özat, diğer yandan Uption kullanıcılarının EFT ile ödeme alır gibi Avrupa’daki tüm bankalardan anlık ödeme almasını sağlayacaklarını ifade etti.