Advertisement
HABERLER ABONE OL

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Euronun dolar karşısında değer kaybetmesini Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği olarak 2 açıdan değerlendirdiklerini söyleyen Çelik “Birincisi, istatistiki açıdan baktığımızda ilk 6 aylık toplam ihracatımız 15,3 milyar dolar ve ihracatımızın yüzden 75'inden fazlasını euro olarak faturalandırıyoruz.

Bir önceki yılın euro dolar paritesi ile değerlendiriyor olsaydık ilk 6 aylık ihracatımız 15,3 değil 16,4 milyar dolar olarak gerçekleşecekti. Tabi bunu diğer bağımsız etkilerden arındırarak söylüyorum. İstatiki açıdan böyle bir kayıp mevcut.

İkinci bakış açımız ise rekabetçilikte oluşan kayıp; çünkü otomotiv endüstrisi hammaddesini dolar olarak ithal ediyor. Kimya ürünleri, demir çelik ürünleri ve birçok diğer ürün dolar olarak ithal ediliyor. İhracat ağırlıklı olarak euro ile yapıldığından, euronun dolar karşısında ki değer kaybı bizim kârlılığımızı negatif etkiliyor.

Buna karşın rakiplerimizde de durum farklı değil. Dünyanın her yerinde bu bahsedilen hammaddeler dolar ile ithal ediliyor, o çerçeveden bakıldığında AB bölgesine ihracat yapan bizim gibi ihracatçı sektörler için olumlu bir pencere de yakalayabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

1,05’lere geldikten sonra, şuan tüm ihracatçıların gündeminin Euro/Dolar hedging noktası olduğunu belirten Çelik “Bu noktada çok fazla aksiyon alındığını söyleyemem. İhracatın tabana yayıldığı kısımda bunu göremiyoruz. Türk sanayicisi her koşula adapte olabiliyor; ama burada önemli olan müşteriyi kaybetmemek. Doların euro karşısında daha fazla değerlenme riskine yönelik önlemlerini kesinlikle alıyor ve alacaktır; ancak bugüne kadar euro dolar paritesi üzerinden hedge yapıldığını ben çok fazla görmedim açıkçası” şeklinde konuştu.