Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı küresel ekonominin sağlığına ilişkin temkinli duruşunu sürdürerek politika yapıcıların para politikasında büyük çaplı genişlemeci adımlardan kaçınacağının sinyalini verdi.

PBOC Başkanı Yi Gang, Komünist Parti'nin amiral gemisi yayını Qiushi'nin WeChat hesabı üzerinden Pazar günü yayınlanan bir makalede politikanın “orta ve uzun mesafeli bir yarışa” hazır olması ve geleneksel bir yaklaşıma mümkün olduğunca sadık kalması gerektiğini söyledi.

Söz konusu makaleden bir gün önce yayınlanan imalat verileri, yeni siparişlerde sıçramayla birlikte Kasım ayında beklenmedik ölçüde güçlü bir iyileşmeyi işaret etti. Çin, ABD ile arasındaki gerginlikten etkilenerek yavaşlayan ekonomiyi destekleme ile finansal risklerinin kontrolü arasında denge sağlamak istiyor.

Bankacılık regülatörü tarafından hafta sonu resmi medya üzerinden yapılan açıklamada aşağı yönlü baskı arttıkça kredi daralması konusunda da temkinli olunması gerektiği belirtildi.

Çin'de ulusal istatistik bürosu tarafından yayınlanan verilere göre resmi imalat PMI verisi Kasım'da 50.2'ye yükseldi. Kasım verisi Nisan'dan beri büyümeyi işaret eden ilk veri oldu.

Yi, “Dünyanın ekonomik yavaşlaması büyük bir ihtimalle uzun bir süre kalacak. Faizleri rekabetçi şekilde sıfıra indirmeden ya da parasal genişlemeyi devreye almadan odaklı ve hedefli kalmalıyız.” dedi.