Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol ve akaryakıt stoklarındaki düşüşün küresel arz fazlasının azalmakta olduğu yolundaki iyimserliği desteklemesi ile birlikte, bu yıl ilk kez varil başına 58 doların üstüne çıktıktan sonra kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 3.9 prim yaparak Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 3.86 milyon varil düştü ve Bloomberg'in analistlere dayandırdığı anketteki artış beklentisinin aksi yönde gerçekleşti. Öte yandan, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasındaki (Brexit) olası erteleme, ayrılmanın küresel büyümeye etkisine ilişkin endişeleri azalttı.

Petrol bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntıları ve ABD'nin Venezuela ve İran'a uyguladığı yaptırımların arzı daha da kısmasının desteği ile yüzde 30 yükseldi. Ancak ABD'de ham petrol üretiminin rekor seviyeye çıkması bu ralliyi sınırladı. Öte yandan, rafineri bakımlarının genellikle talebin azalmasına neden olduğu dönemde stoklarda düşüş olması, arz fazlasının azalmakta olduğunu işaret ediyor.

Seul'de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, "ABD stoklarındaki beklenmedik düşüş ve aynı zamanda OPEC'in agresif üretim kısıntıları, petrol fiyatlarının yükselmesine neden oluyor," dedi ve "Bu noktada, İngiltere'nin Brexit'i ertelemeye yönelmesi ile birlikte, azalan belirsizliklerin yatırımcıları sakinleştirmesinden dolayı, petrol pozitif bölgede kalmaya devam edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WYI), Nymex piyasasında, 16 sent yükselerek, Seul saati ile 14:20'de varil başına 58.42 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 1.39 dolar yükselerek 58.26 dolar ile 12 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 25 sent yükselerek varil başına 67.80 dolara ulaştı. Kontrat Çarşamba günü 88 sent yükselerek 67.55 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 9.09 dolar primli işlem gördü.