Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının Temmuz ayından bu yana en büyük düşüşü göstermesinin küresel arzın daralmakta olduğu spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından varil başına 60 doların üzerinde tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Nisan kontratının Çarşamba günü vadesi dolmadan önce bu yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından fazla değişmedi. ABD'de resmi verilere göre, ham petrol stokları geçen hafta 9.59 milyon varil ile beklenenin oldukça üstünde bir düşüş gerçekleştirdi. ABD'nin ham petrol ihracatı rekor seviye yakınlarında seyrederken, Suudi Arabistan'dan ithalat yarıya düştü ve Venezuela'dan petrol alımı durduruldu.

Ham petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Toluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntıları ve bunun yanında Venezuela ve İran'ın yaptırımlardan dolayı üretimlerinin azalmasının ABD'de artan kaya petrolü üretimini dengelemesi ile birlikte Kasım ayından bu yana ilk kez varil başına 60 doların üzerine çıktı. Öte yandan, Fed dünkü toplantısında, faizleri "bir süre" sabit tutacağını açıklayarak, küresel ekonomideki yavaşlamadan dolayı petrol talebinin azalacağına ilişkin endişeleri azalttı.

Seul'de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, "ABD'de petrol stokları, OPEC + koalisyonunun üretimi kısma konusundaki müşterek çabası ile birlikte hızlı bir şekilde düşüyor ve bu gelişmeler petrol fiyatlarının 60 doların üzerine çıkmasına neden oluyor," dedi ve "Ham petrol fiyatlarının kısa vadede 65 doların üzerine çıkması zor olabilir, ancak yukarı yönlü arz ve talep tablosu fiyatları desteklemeye devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 sent düşerek, Seul saati ile 12:41'de varil başına 60.19 dolara indi. Nisan kontratı Çarşamba günü yüzde 1.4 prim yaparak 59.83 dolardan vadesini doldurdu ve 12 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirdi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 8 sent yükselerek varil başına 68.58 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 1.3 yukarıda kapandı ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.39 dolar primli işlem gördü.