Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC üyesi Libya'da üretimin artması ve yatırımcıların ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasına ilişkin karışık sinyalleri değerlendirmeleri ile birlikte varil başına 57 doların altında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 1 değer kaybettikten sonra yüzde 0.7 kadar yükseldi. Libya'nın petrol üretiminin, Salı günü ülkenin en büyük petrol sahasında faaliyetin tekrar başlamasının ardından bu ay yaklaşık altı yılın en yüksek seviyesini görme yolunda olduğu kaydediliyor. Beyaz Saray ekonomi baş danışmanı Larry Kudlow, Beijing'in Washington'un talepleri konusunda geri adım atmasına rağmen ticaret anlaşmasına varılması konusunda "iyimser" olduğunu söyledi.

Petrol fiyatları bu ay, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntıları ve bazı üye ülkelerdeki eklenmedik arz kesintilerinin etkisi ile Aralık ayındaki düşük seviyelerinden yüzde 30 yükseldikten sonra 55 doların üzerinde dar bir alanda seyretti. Öte yandan ABD'de petrol üretimi, ülkede aktif petrol sondaj kuyusu sayısının 10 ayın en düşük seviyesine inmesine karşın rekor seviyelerde kalmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizlikler de fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "İki tarafın da görüşmelerde ilerleme sağladığına ilişkin izlenim, ticaret geriliminin azalacağı beklentilerini artırıyor," dedi ve "Ham petrol fiyatları şimdilerde küçük bir bant içinde seyrediyor, ancak eğer üretici ülkeler Nisan toplantısında üretim kısıntılarını daha da artırma konusunda anlaşmaya varacaklarının işaretlerini verirse, fiyatlar bu bandı yukarı kırabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü )WTI), Nymex piyasasında, 41 sent yükselerek varil başına 56.48 dolara kadar çıktıktan sonra, tokyo saati ile 14:36'da 56.32 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 59 sent düşerek 56.07 dolardan kapandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 22 sent yükselerek varil başına 65.96 dolara ulaştı. Kontrat Cuma günü 56 sent düşerek 65.74 dolardan haftayı tamamladı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 9.30 dolar primli işlem gördü.