Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Pazartesi günü beklenenden daha iyi çıkan ABD konut verisinin küresel ekonomik toparlanma için tehdit oluşturan koronavirüs vaka sayısındaki güçlü artışa ağır basması sonrası yaklaşık iki haftanın en güçlü yükselişini göstermesinin ardından hafifçe geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü bekleyen konut satışlarındaki rekor artışın tüm finans piyasalarında alış getirmesi ile birlikte yüzde 3.1 yükseldikten sonra varil başına 39 dolara doğru geriledi. Ancak koronavirüs salgını ABD'nin güney ve doğu bölgelerinde etkisini sürdürüyor ve birçok eyalet yeniden açılma tedbirlerini ya durduruyor ya da tekrar kısıtlama uygulamalarını başlatıyor. Bu durum dünyanın en büyük ekonomisinde enerji talebi görünümünü belirsiz kılmaya devam ediyor.

Batı Teksas petrolü (WTI) vu ay yaklaşık yüzde 11 yükselirken, Brent petrol yüzde 17 yukarıdaydı. Ancak hem ABD hem de küresel petrol göstergelerindeki bu artışlar, Mayıs ayındaki muazzam kazançların ardından Haziran ayında yavaşladı.

OPEC + koalisyonu ve diğer ülkelerin üretim kısıtılarına gitmesi piyasanın son birkaç aydır yeniden dengeye kavuşmasına yardımcı oldu, ancak küresel tüketimin yeniden virüs öncesi seviyelere ulaşabilmesi için alacağı halen uzun bir yol var. GasBuddy'nin verilerine göre, ABD'de petrol talebi Cumartesi günü bir hafta önceye göre yüzde 2.3 düştü. Bu durum, artan virüs vakalarının faaliyeti kısıtladığını işaret ediyor.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Arz kısıntıları kendine düşeni yaptı ve bütünüyle fiyatlandı," dedi ve "Brent 40 dolar seviyesinde taban bulmuş görünüyor, ancak yukarı hareket muhtemelen sınırlı olacak ve piyasa ABD'de pandeminin tekrar güçlenmesini tedirginlikle izlemeyi sürdürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 0.8 düşerek Singapur saati ile 12:48'de varil başına 39.38 dolara geriledi. Vadesi Salı günü dolacak olan Ağustos vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.7 düşerek varil başına 41.42 dolara indi. Daha aktif işlem gören Eylül kontratı ise 24 sent kayıpla 41.61 dolara düştü.