Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatlarındaki toparlanma rallisi, koronavirüs salgını dolayısıyla talepteki çöküşe ilişkin artan işaretlerin, ABD'de ekonomik paketin onaylanmasından kaynaklanan iyimserliğe ağır basmasının ardından teklemeye başladı

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç günde yüzde 9 ralli yaptıktan sonra yüzde 2 gerileyerek varil başına 24 dolara yaklaştı. ABD Senatosu, koronavirüs salgının hem insani hem de ekonomik hasarlarını gidermek için hazırlanan 2 trilyon dolar büyüklüğündeki tarihi teşvik paketini günler süren yoğun tartışmaların ardından onayladı ve yasanın çabuk onaylanıp ABD Başkanı Donald Trump'a imza için sunulması amacıyla topu Demokratların çoğunlukta bulunduğu Temsilciler Meclisi'ne attı.

Küresel virüs salgınında toplam vaka sayısının yarım milyona yaklaşması ve Hindistan'ın dünyanın en büyük karantinasını uygulamaya koyması ile birlikte, Goldman Sachs Group Inc., ham petrol talebinin gelecek ay günlük yaklaşık 19 milyon varil azalacağı uyarısında bulundu. Banka, hazırladığı notta, talepteki çöküşün, depolama kapasitesinin önümüzdeki birkaç haftada dolması ile birlikte, küresel rafineleme sistemi için "daha önce görülmemiş bir şoka" yol açacağını kaydetti.

Goldman, Beyaz Saray Suudi Arabistan'a piyasaya sel gibi petrol akıtma planından geri adım atması için baskı uygularken, ABD ile Rusya arasında olası bir anlaşmanın artık çok küçük ve çok geç olacağını kaydetti. Hindistan'da rafineriler, ülkenin en büyük Orta Doğulu tedarikçilerinden birinin hesaplamasına göre, işledikleri ham petrol miktarını normalin yarısına düşürmeye hazırlanıyor.

Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "WTI'ın 20 dolarda olduğunu ve hatta 15 ila 17 dolarlara ineceğini göreceğiz, zira herkes virüsün etkisi üzerinde odaklanıyor ve bu ABD için kritik bir seviyede," dedi ve "Talebin düşmekte olduğunu görmeye devam ediyoruz ve ticaret ve seyahatin geri dönüşü konusunda halen temkinliyiz" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü yüzde 2 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 1.6 gerileyerek varil başına 24.11 dolara indi. Kontrat Mart ayında şimdiye dek yüzde 46 düştü.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.6 düşerek varil başına 27.22 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 0.9 yukarıda kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 3.11 dolar primli işlem gördü.