Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında kötüleşen ticaret savaşının küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişelerinin OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarını uzatacağı beklentilerine ağır basması sonucu bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının kendi ekonomik tahminleri için aşağı yönlü risk oluşturduğunu söylemesi ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) küresel büyüme tahminini düşürmesinin ardından yüzde 1 kadar değer kaybetti. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları 2.4 milyon varil arttı ve bu da petrol fiyatları üzerinde ilave aşağı yönlü baskı oluşturdu.

Petrol bu ay, yatırımcıların çelişkili arz ve talep sinyallerini değerlendirmeleri ile birlikte kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları, Orta Doğu'da gerginliğin arttığı ve Libya ve Venezuela gibi ülkelerdeki planlanmamış üretim aksaklıklarının arzı daha da sıkılaştırdığı bir dönemde üretim kısıntılarını uzatabileceklerini işaret ettiler. Öte yandan, ABD ile Çin arasındaki ileişkilerin aniden kötüleşmesi de ön planda kalmaya devam edecek.

Tokyo'da Mizuho Securities Co. kıdemli stratejisti Miyoko Nakashima, "OECD ve diğerlerinin tahminleri talep büyümesinin yavaşlayacağını işaret ederken, OPEC'in arzı kontrol etmesi bekleniyor," dedi ve "Bu sınırlı bir yükseliş anlamına geliyor, ancak fiyatlar göreceli istikrarlı bir bantta kalabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 49 sent ya da yüzde 0.8 düşerek Singapur saati ile 11:33'te varil başına 62.64 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde 62 sent kadar düştü. WTI en son 13 Mayıs'ta yüzde 0.8'den fazla düşüşle kapanmıştı. Haziran kontratının vadesi Salı günü doldu.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü 21 sent aşağıda kapandıktan sonra 39 sent ya da yüzde 0.5 düşerek varil başına 71.79 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.14 dolar primli işlem gördü.