Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Suudi Arabistan'ın aksayan ham petrol üretimini beklenenden daha hızlı eski haline getirebileceğine ilişkin işaretler yerine ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşındaki yumuşama emarelerine çevirmesinin ardından kayıplarını durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1.4 düştükten sonra yatay seyretti. ABD Başkanı Donald Trump Birleşmiş Milletler'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Pekin ile ticaret anlaşmasının "düşünülenden daha erken" olabileceğini açıkladı ve buna bağlı olarak küresel talebe ilişkin umutlar arttı. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Suudi Arabistan toplam üretim kapasitesini günlük 11 milyon varilin üzerine çıkardı ve üretimi eski seviyelerine getirmeye yönelik belirlediği hedefinin bir hafta önüne geçti. 

Petrol fiyatları Haziran'dan bu yana en büyük aylık kazancına yönelirken, Suudi Arabistan'a yönelik saldırılardan dolayı gerçekleşen bu kazançlarının önemli kısmını geri verdi. Citigroup Inc. bu ay hazırladığı raporunda, devam eden ABD-Çin ticaret savaşının halihazırda petrol talep artışını yaklaşık yarıya indirdiğini kaydetti ve bu sorunun sürmesi durumunda oldukça olumsuz bir görünüm tahmininde bulundu. Almanya'da imalat sektöründeki gerilemenin derinleşmesi de talep endişelerinin artmasına yol açtı.

AxiTrader'ın Asya Pasifik piyasa stratejisti Stephen Innes, "Ticaret geriliminin azaldığına ilişkin işaretler, petrol fiyatlarının bu hafta tepetaklak gitmesine sebep olan aşağı yönlü faktörleri gölgeledi," dedi ve "Petrol fiyatları tüm hafta boyunca, Suudi Arabistan'ın terör saldırıları sonrası üretimi toparlama konusunda hızlı ilerlediğine ilişkin raporlardan dolayı baskı altındaydı" değerlendirmesinde bulundu.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 2 sent düşerek Singapur saati ile 10:49'da varil başına 56.47 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 56.49 dolar ile 13 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Fiyatlar bu ay yüzde 2.5 yükseldi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 10 sent düşerek varil başına 62.29 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 1.1 kayıpla 62.39 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.82 dolar primli işlem gördü.