Advertisement
HABERLER ABONE OL

Pfizer ve BioNTech, ABD hükümetine ek olarak 100 milyon doz aşı tedarik edeceğini duyurdu. Bu anlaşmanın ardından, ABD’nin Pfizer ve BioNTech’ten alacağı “BNT162b1” aşısının toplam adedi iki katına çıkarak 200 milyon doza ulaştı.

ABD hükümeti, ilave 100 milyon doz için Pfizer ve BioNTech’e 1.95 milyar dolar ödeme yapacak.

Şirketler, ABD'de bir an önce Kovid-19'a karşı aşı bulunması için başlatılan Warp Speed ​​Operasyonu için anlaşmada belirtilen 100 milyon dozluk aşının tamamını 31 Temmuz'a kadar teslim etmeyi planlıyor.

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, Kasım ayı sonunda BioNTech'in Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği Kovid-19 aşısının yılbaşından önce dağıtımına başlanacağını açıklamıştı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 12 Aralık’ta, Pfizer'ın Alman ortağı BioNTech ile birlikte ürettiği ve hastalığı önlemede yüzde 95 etkili olduğu gösterilen aşı için acil kullanım izni verdi.

Aşının 16 yaş ve üstü kişilere verilebileceği belirtilirken sağlık çalışanlarının ve uzun süreli bakım tesislerindeki yaşlıların, bu ay 2,9 milyon dozluk ilk turun ana alıcıları olması hedeflendi.

14 Aralık’ta Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşısı, ABD’de ilk kez Sandra Lindsay ismindeki bir yoğun bakım hemşiresine canlı yayında uygulandı.