Advertisement

(16:25'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının süreceğine ilişkin işaretlerle birlikte düşerken, Avrupa'da işlem gören hisse senetleri yatay seyretti ve Asya hissleri değer kazandı. ABD Hazine tahvilleri düşerken, dolar sakin seyretti ve altın değer kaybetti.

Telekomünikasyon hisseleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'ne destek sağlarken, endeksteki yükseliş, Renault SA hisselerinde şirketin başkanına yönelik görevi suistimal suçlaması ile görülen sert düşüşten dolayı sınırlı kaldı. Hisse senetleri, Tokyo, Hong Kong, Şanghay ve Tayvan'da ılımlı yükselişler gerçekleştirdi. Avrupa ülke tahvillerinin, İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio'nun hükümetin Avrupa Komisyonu ile bütçe konusunda diyalog için hazır olduğunu söylemesinin ardından görülen yükseliş sonrsı kazançlarını geri evrmesi ile birlikte hafifçe geriledi.

Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit planına destek için iş dünyasının desteğini araması ve Cebelitarık'ın yeni bir sorun noktası oalrak ortaya çıkmasının ardından yükselişini tersine çevirdi. ABD Hazine tahvilleri getiri eğrisi boyunca değer kaybetti. İşlem faaliyeti bu hafta, ABD'de Şükran Günü tatili dolayısıyla sakin kalabilir.
 
Yatırımcılar, ticaret konusundaki anlaşmazlıklara ve finansman maliyetlerini artıran ve küresel büyüme için tehdit oluşturan yükselen ABD faizlerine ilişkin endişelerin sürdüğü bir ortamda, birkaç haftadır süren volatilitenin ardından piyasaları tekrar değerlendiriyor. Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantısı, tarihinde ilk kez ortak açıklama konusunda anlaşmaya varılamadan sona erdi ve ABD Başkan Yaardımcısı Mike Pence, Çin'e haftasonu düzenlenen bu zirvede sert eleştiriler yönelterek, gelecek hafta gerçekleştirilecek G20 toplantısında ilişkilerin iyileştirilebileceğine ilişkin iyimserliği azalttı.

Diğer taraftan, Avustralya ve Yeni Zelanda doalrları, Pence'in açıklamaları sonrası değer kaybetti. Emtia işlemlerinde, petrol vadelileri, ayı piyasasına girmesinin ardından varil başına 57 dolar seviyesinin altında kaldı. Bitcoin 5,000 doların altındaki düşüşünü sürdürdü ve son bir yılın güniçi en düşük seviyesini gördü.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Hindistan Merkez Bankası kurulu, Pazartesi günü fazla rezervlerin bir kısmını bırakma ve bankalar için likidite normlarını gevşetme şeklindeki hükümet taleplerini görüşecek.
*İngiltere Merkez Bankası Guvernörü Mark Carney Salı günü Parlamento'da konuşacak.
*ABD'de tatil (Şükran Günü) nedeniyle kısa bir hafta olacak ve Şükran Günü'nden bir gün sonra ise ABD'de tatil alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilen Kara Cuma etkinliği var.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:33'te yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi.
*İtalya'da FTSE MIB Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.7 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 ile bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 gerileyerek 1.2811 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında değişmeyerek 112.83 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kaldı.
*Hong Kong doları ABD doları karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek ve bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek, 7.8315 ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 3.08'e çıktı ve son bir haftanın ilk yükselişini gerçekleştirdi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.428'e geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.38'e tırmandı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 düşerek varil başına 56.35 dolara indi.
*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.4 yükselerek 84.26 seviyesine çıktı.
*Doğal gaz yüzde 5 yükselerek 4.49 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,220.23 dolara indi ve son bir haftada ilk kez aşağı yönde hareket etti.

(16:25'te güncellendi)