Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, hisse senedi piyasalarındakis atış dalgası, ABD'de hükümetin kısmi kapanması ve küresel ekonomiye ilişkin endişelerin güvenli liman alımlarını artırmasının ardından son altı ayın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Beyaz Sarat Bütçe Direktörü Mick Mulvaney, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına duvar inşası için milyarlarca dolar talep etmesi konusundaki anlaşmazlığın çözülememesi ile birlikte, ABD hükümetindeki kısmi kapanmanın 2019'a sarkabileceğini kaydetti. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, hisse senedi piyasasında geçen hafta görülen sert düşüşlerin ardından, ABD'nin en büyük altı bankasının üst düzey yöneticileri ile telefon görüşmesi yaptı.

Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,264.20 dolara çıktı. Fiyatlar geçen hafta 1,266.55 dolar ile Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 0.2 geriledi.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Altına güvenli liman talebi, küresel hisse senedi piyasalarındaki dalgalanma dikkate alındığında yıl sonuna kadar sürmeli" dedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 değer kazanırken, platin ve palladyum yüzde 0.7 değer kazandı.

Piyasada izlenen gelişmeler şöyle;

*Trump yönetiminden yetkililer, geçen haftaki faiz artırımının ardından Başkan Donald Trump'ın defalarca Fed Başkanı Donald Trump'ı görevden almayı tartıştığı yolundaki haberin ardından, Powell'ın görevinin tehlikede olmadığı yolunda açıklamalarda bulunarak finans piyasalarına güven sağlamaya çalıştı.

*Piyasalar geçen hafta oldukça sarsıntılıydı. Japonya'da Topix Endeksi ve ABD'de Nasdaq Endeksi, Powell'ın volatiliteye ilişkin endişeleri fazla kaale almaması ve Fed'in bilançosunun küçültülmeye devam edileceğini kaydetmesinin ardından ayı piyasasına girdi.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.