Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Türkiye’nin sanayide 4.0 dönüşüm konusunda nitelikli işgücü ihtiyacı artıyor.

Sanayiciler, işgücü sayısındaki artışın üretimde katma değer oluşturmadığı, yeni dijitalleşen düzende nitelikli işgücünün kritik öneme sahip olduğu görüşünde birleşiyor.

Gündem Teknoloji programına katılan, Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED)Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, sanayi 4.0 dönüşüm için nicelik değil nitelikli işgücüne ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“4.0 dönüşümde nicelik değil, nitelikli işgücüne ihtiyacımız var”

PLASFED Başkanı Karadeniz “Sanayi 4.0 dönüşüm bizim gibi ülkelere için çok önemli. Nitelik ve nicelik konusuna çok dikkat edeceğiz. 4.0 dönüşümde işgücünde nicelik değil nitelikli işgücüne ihtiyacımız var. Kendi yerli, nitelikli işgücümüzle 4.0 dönüşümü sağlayabiliriz. Bu kadar eleman geldi değil bizim işgücünde niteliğe odaklanmamız gerek.” uyarısında bulundu.

“Sanayicinin finansman açısından elinin sıkıştığı bir dönemdeyiz”

Sanayide makine parkurlarının yenilenmesi, teknolojiye yatırımın ancak finansmana kolay erişimle sağlanabileceğini belirten PLASFED Başkanı Karadeniz “Finansmana erişim sanayicinin en büyük sıkıntısı. Mevcut ekonomik tabloda, elinde sermayesi olan ve yatırım yapmak isteyen sanayicinin elinin sıkıştığı bir dönemdeyiz.” dedi.

“Geri dönüşüm için Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’ni uygulamalıyız”

Plastik endüstrisinde, geri dönüşüm teknolojileriyle karbon ayak izini azaltabiliriz diyen Ömer Karadeniz sözlerine “Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’ni (KAS) tüm gelişmiş ülkeler kullanıyor. Ülkemizde Depozite İade Sistemi (DİS)başlatılacaktı ancak hala uygulanmaya başlanmadı, süre uzatıldı. Bir an önce başlatılması gerek ama öncesinde bu işin olmazsa olmazı Kaynağında Ayrıştırma Sistemi’dir. Batı dünyası, buna 40 yıl önce bahçe ve sokaklardan başladı. Eğer hane halkı veya işletmeler kaynağında ayrıştırma yapmıyorsa bunun cezası var. Plastiklerin sadece ambalajdan ibaret olmadığı gözlerdeki lensten, uçakların yapım aşamasında yer alan bir malzemeye kadar bir çok alanda kullanıldığını biliyoruz. Uzun uçuşlar artık daha hafif kompozit malzemenin kullanıldığı uçaklarla sağlanabiliyor. Karbon ayak izini azaltıyor ve uçuş süresini kısaltıyor. Geri dönüştürülebilir plastik malzemelerden artık hayatımızın her alanında yararlanıyoruz.” şeklinde tamamladı.