Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank gelişen piyasalar stratejisti Piotr Matys, Bloomberg HT'de Piyasa Masası programında Zeynep Erataman'ın sorularını yanıtladı.

Dolar/TL kuruna ilişkin tahminlerini Nisan ayından sonra revize ettiğini söyleyen Matys, “Çok düşük bir kur tahmininden başlamıştım. Somut bir ekonomik reform programı göreceğimizi düşünüyordum ve piyasa gözlemcileri de Eylül'den beri aynı şeyi söylüyordu. Sayın Albayrak'tan daha somut detaylar görmeyi bekliyorduk ancak Nisan ayında bu noktada hayal kırıklığına uğradık. Kendisi somut detaylar vermedi.” değerlendirmesinde bulundu.

Kur tahminini yenilemesinde diğer bir unsurun Merkez Bankası'nın açıklama metnini değiştirmesi olduğunu vurgulayan Matys, “İhtiyaç halinde faiz artırımı yapacağım diyerek piyasalara güven vermek yerine mesajın yumuşatılması bana göre bir hata oldu. Politik riskler de artmış oldu.” dedi.

Rabobank stratejisti “Yerel seçimlerin ardından dört yıllık seçimsiz bir döneme gireceğimizi düşünüyorduk. Ancak böyle olmadı ve 23 Haziran'da İstanbul'daki seçim tekrarlanacak. Bununla birlikte dış ortama baktığımızda büyük ölçüde kötüleştiğini görüyoruz. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı hızlanıyor. Bütün bu faktörüler benim görüşümü değiştirmeme neden oldu.” şeklinde görüş bildirdi.

Kurun seyrine ilişkin değerlendirmede bulunan Matys, “Sanırım önümüzdeki aylarda bir noktada 6.50 – 6.60'ları göreceğimizi düşünmek mantıklı olacaktır.” dedi.

Kurun hızlı değer kaybetmeyi sürdürmesi durumunda MB'nin tepki vermek durumunda kalacağının altını çizen Matys, “Para politikasını sıkılaştırarak zaten likiditeyi sıkılaştırdığını biliyoruz ancak bu önlemlerin faiz artırımıyla desteklenmesi gerekiyor.” dedi.

Matys, “Sizce Türk varlıklarında ayrışma ne zaman sona erer?” sorusuna “Türkiye'ye yatırım yapmak için kesinlikle mükemmel bir fırsat olacaktır ancak oldukça sabırlı davranmanız gerektiğini söylemeliyim." şeklinde yanıtladı.