Advertisement
HABERLER ABONE OL

Reuters’ın ticaret uzmanları ve Beyaz Saray’a yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Çin’in daha geniş kapsamlı tarife geri çekme baskısı, Washington’un ise kendi taleplerine ağırlık vermesiyle birinci aşama ticaret anlaşmasının gelecek yıla kalabileceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, 11 Ekim’deki basın toplantısında ticaret anlaşmasının beş hafta içinde imzalanabileceğini belirtmişlerdi.

Yalnızca beş hafta önce ticaret anlaşması hala uzak bir ihtimalken ve görüşmeler karmaşık bir haldeyken, ticaret uzmanları ve diğer kaynaklar bu hafta Reuters’a bazı açıklamalarda bulundu.

Çarşamba günü Trump’a ticaret anlaşmasının son durumu sorulduğunda, Trump gazetecilere Teksas’da, “ Çin anlaşma için istediğim seviyede çaba sarfetmiyor” dedi.

Konuya yakın bir kaynak tarafından, Trump ve Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, teknoloji transferi ile fikri ve sınai mülkiyet hakları temel konuları konuların çözümlerini içermeyen bir anlaşma için tarifelerin geri alınmasını doğru bulmadıklarını belirtildi.

Pekin yetkilileri Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret anlaşmasını Aralık ayının başında imzalayabileceklerini belirtiyor. Bazı uzmanlar ise, Christmas dekorasyonları ve yeni yıl hediyeleri olarak elektronik ürünlerin de içinde bulunduğu 156 milyar dolarlık Çin ürününe vergi uygulanması için belirtilen tarih 15 Aralık’ı izlemek gerektiğini bildirdi.