Advertisement
HABERLER ABONE OL

28 yılın en sert faiz artışının ardından Fed yetkilileri para politikasına yönelik açıklamalarına devam ediyor.

Fed Üyesi Christopher Waller, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın ardından Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de değerlendirmelerde bulundu.

Barkin, Fed'in ekonomide ve piyasalarda aşırı etki yaratmadan faizleri hızlı bir şekilde artırması gerektiğini ifade etti.

ABD'de NABE tarafından Salı günü organize edilen çevrimiçi etkinlikte konuşan Barkin, enflasyonun yüksek, yaygın ve kalıcı olduğu bir durum içinde olduklarını, buna karşın faizlerin normal seviyenin oldukça altında olduğunu belirtti.

FOMC'de bu yıl oy hakkı bulunmayan Barkin, Fed'in faizleri nötr seviyenin de ötesine sıkılaşmacı bir bölgeye çıkarmak zorunda kalabileceğine dikkat çekti.

Para politikası yetkililerinin esnek olması gerektiğini belirten Barkin 75 baz puanlık bir başka faiz artışını destekleyip desteklemeyeceği yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı. Bununla birlikte Barkin, gelecek ay için 50 ya da 75 baz puanlık faiz artışının masada olduğunu belirten Fed Başkanı Jerome Powell'ın yönlendirmesiyle herhangi bir problemi olmadığını söyledi.

Barkin, Fed'in aciliyeti yüksek olan fiyat baskılarını sınırlamak için faizleri artırdığını ve aynı zamanda bilançosunu daralttığına vurgu yaparken, bu iki eylemin birlikte para politikasını sıkılaştıracağını söyledi.