Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kuzey Akım'da çalışmalar hız kazandı.

Projenin operatörü tarafından yapılan açıklamaya göre 1,230 kilometrelik boru hattı inşaatı, Almanya’nın münhasır ekonomik bölgesinde boru döşenmesinin tamamlanması ile Pazartesi günü bir kilometre taşını geride bıraktı. Bundan sonraki süreçte atılacak adımlar arasında 157 kilometrelik bağlantının kalan kısımlarının büyük bölümünün bulunacağı Baltık Denizi’nin Danimarka kısmında çalışmanın devam etmesi var.

Kaydedilen ilerleme Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ulusal doğal gaz ihracat şirketi Gazprom için önemli bir atılım anlamına geliyor. Proje tamamlandığında Rusya’nın Avrupa’ya verdiği gaz miktarı artmış olacak. Ayrıca Ukrayna’dan geçen geleneksel koridor aşılmış olacak. ABD ve Doğu Avrupa ülkeleri Kuzey Akım 2 projesinin Almanya ve Avrupa Birliği’ni (AB) Rus gazına aşırı bağımlı bir hale getireceğini dile getiriyorlar.

Kuzey Akım 2, Salı günü sorulara yanıt verdiği e-posta notunda “Danimarka sularında yaklaşık 120 kilometre ve Almanya münhasır ekonomik bölgesinde yaklaşık 30 kilometre var. Daha fazla inşaat detayı verecek bir pozisyonda değiliz. Vakti gelince denizdeki inşaat faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme yapacağız.” ifadeleri yer aldı.

Proje faaliyetlerine iyimser bir senaryoda 2021 sonunda başlayabilir

11.6 milyar euroluk projede çalışmalar ABD yatırımlarından dolayı bir yıl önce durmuştu. Ardından bu ayın başında yeniden başladı. Danimarka Denizcilik Otoritesi’nin geçen haftaki açıklamasında Kuzey Akım 2’nin 15 Ocak’tan itibaren çalışmalara devam etmek için Fortuna gemisini kullanabileceğini, inşaat gemileri Murman ve Baltiyskiy Issledovatel ile diğer destek gemilerinin yardım edebileceği belirtilmişti.

Danimarka’nın iznine dayalı olarak proje operatörünün çalışmalara devam etmeden önce Danimarka Enerji Ajansı’na güncellenmiş bir takvim sunması gerekiyor. Yapılan açıklamaya göre düzenleyici kurum şimdiye kadar herhangi bir güncellenmiş plan almadı.

Fortuna gemisi günlük 1 kilometreye kadar boru döşeyebiliyor. Analistlerin tahmini bu hız ile Kuzey Akım 2’nin faaliyetlerine iyimser bir senaryoda 2021 sonunda başlayabileceği yönünde.

Uniper SE CEO’su Andreas Schierenbeck, Çarşamba günü Alman gazetesi Rheinische Post ile gerçekleştirdiği bir mülakatta “İnsanlar boru hattını sevmek mecburiyetinde değil. Ancak Avrupa’nın buna ihtiyacı var.” dedi. Alman şirket projenin ardındaki ana finansörlerden biri.

Boru döşenmesine ilişkin ek faaliyetler ABD yaptırımına tabi olabilir

ABD ise yaptırımları sıkılaştırma yönünde manevra yaparak çalışmaya teknik belgelendirme ve sigorta sağlayan şirketlere yönelik cezaları artırıyor. Buna ilişkin yasama Kongre’den geçen geniş çaplı savunma yasasının bir parçası idi, ancak Başkan Donald Trump tarafından veto edildi. Temsilciler Meclisi vetoyu geçersiz kılmak üzere oylama yaptı. Cumhuriyetçi Parti’nin baskın olduğu Senato’nun desteklemesi durumunda gelecek haftalarda yeni tedbirler uygulanabilir.

Varşova’da enerji danışmanlık şirketi Esperis’in kıdemli analisti Mateusz Kubiak, “Eğer Senato Trump’ın savunma yasası ile ilgili veto kararını iptal ederse Kuzey Akım 2’ye karşı yeni yaptırımlar uygulanır. Bu, Rusların Ocak’ta Danimarka sularında etkin ve zamanında yeniden çalışmaya başlamasını daha zor bir duruma getirecek bir başka unsur olabilir. Artık etüt, kanal açma ve kaya yerleştirme de dâhil olmak üzere ek boru döşeme faaliyetlerinin tamamı yaptırıma tabi olabilecek.” dedi.

ABD Kuzey Akım 2’nin Rusya’ya Avrupa üzerinde çok fazla kaldıraç kazandırdığını ve Amerikan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) arzının daha iyi bir alternatif olduğunu savunuyor. Putin’e göre ise Kuzey Akım 2 projesi, Rus boru hattı gazının fiyatı ABD LNG’sinden yüzde 20 daha düşük olduğu için Almanya ve Avrupa ekonomilerine katkı sağlayacak.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov geçen haftaki basın açıklamasında ABD yaptırımlarının Kuzey Akım 2’nin tamamlanmasını karmaşık bir hale sokabileceğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Alexander Novak Pazartesi günü devlet televizyonu Rossiya 24’te yaptığı açıklamada boru hattının tamamlanacağını çünkü Avrupa iş dünyası için iyi olduğunu ifade etti. Novak, “Bu ticari bir proje. Yani ilk önce yabancı ortaklarımızın menfaatine.” diye konuştu.