HABERLER ABONE OL

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısından sonra Batı cephesinde birçok yaptırım gündeme gelirken, Rusya'yı küresel ödeme ağından koparacak Swift yaptırımı da çokça gündeme geldi.

ABD ve İngiltere'den Rusya'yı Swift ağından koparma yönünde verdiği mesajlara rağmen Kıta Avrupası'nın önde gelen ekonomilerinde bu seçeneğe sıcak bakılmadığı dikkat çekti.

Bloomberg haberine göre Avrupa Birliği Liderleri Perşembe günü gerçekleştirdikleri zirvede Rusya’yı Swift uluslararası ödeme sisteminden çıkarmak da dahil olmak üzere daha güçlü yaptırımlar uygulamayı değerlendirdiler.

Zirveden görüşülen konuların başında Rusya’yı Swift sisteminden çıkarmanın geldiği ve bazı liderlerin mevkidaşlarını tartışılan önlemleri daha ağır yaptırımları içeren ikinci bir paket olarak kabul etmeye davet ettiği kaydedildi.

Almanya, İtalya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin ise özellikle enerji ödemelerini öne sürerek kendi finansal operasyonlarına ve ekonomilerine olası etkileri nedeniyle Swift seçeneğine şiddetle karşı çıktıkları belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü Rusya yaptırımlarını duyurduğu açıklamada Swift sistemininden çıkarılmanın her zaman bir seçenek olduğunu fakat Avrupa ülkelerinin karşı çıkması nedeniyle şu anda bu yaptırımın uygulanmadığını söylemişti.

Swift nedir?

Advertisement