Advertisement
HABERLER ABONE OL

Başta pazarcılar olmak üzere 13 büyükşehirde seyyar piyango bileti satıcıları, tamirciler ve benzeri çalışanlara vergi kolaylığı sağlayan karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararla, mühhasıran bir işyeri işyeri açmaksızın gezici olarak pazar takibi suretiyle perakende emtia alım-satımı ile uğraşanlar, şartları sağlamaları ve başvurmaları kaydıyla, başvuru tarihi izleyen aynı başından itibaren 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 46. maddesinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde basit usule geçebilecekler.

Kararla ile Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Samsun olmak üzere 13 büyükşehirde faaliyet gösteren pazarcı esnafının basit usulden faydalanabilmesinin yolu açılmış oldu.

Böylece, bu büyükşehirlerde basit usule tabi olma şartlarını sağlayan pazarcı esnafının kazançları gelir vergisinden istisna edilecek.

Büyükşehirlerde pazar yeri takibi ya da gezici olarak çalışan esnaf gerçek usulde mükellef zorunluluğu olduğu için KDV, stopaj, Gelir Vergisi beyannamesi veriyordu.

2023 yılı için belirlenmiş hadlere göre, satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanlarda yıllık alım tutarı 440 bin lirayı, yıllık satım tutarı 700 bin lirayı aşmayanlar, diğer işlerle uğraşanlarda yıllık hasılatı 220 bin lirayı geçmeyenler, bu işlerin birlikte yapılması halinde yıllık hasılatı 440 bin lirayı aşmayanlar basit usulden yararlanabiliyor.

Bu kapsamda pazar takibi suretiyle çalışan pazarcı esnafı da gerekli şartları taşıyorsa basit usule tabi olacak.

Pazar takibi suretiyle meyve, sebze gibi gıda maddeleri ile diğer bazı ihtiyaç malzemeleri satan pazarcıların basit usule tabi olup olmayacağı bulundukları şehre göre belirleniyordu.

Yeni düzenlemeyle bunlar başvururlarsa basit usulde mükellef olabilecekler yani o dönem içerisinde alım satım arasındaki fark kadar yıllık vergilendirme yapılacak. KDV, stopaj gelir vergisi beyannamesi vermeyecekler.

Halen yaklaşık 840 bin basit usulde mükellef söz konusu.