Şimşek'ten KKM ve rezerv yorumu
-
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin brüt rezervlerinin 205,2 milyar dolarla tarihi zirvesine ulaştığını ve döviz pozisyonunda toplamda 280 milyar dolarlık bir iyileşme sağlandığını açıkladı.
-
KKM'den çıkış sürecinin başarıyla yönetildiğini vurgulayan Şimşek, bu tablonun Türkiye'nin risk primini düşürerek ekonomik dayanıklılığı artırdığını ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomi programı kapsamında ulaştığı rezerv seviyelerini ve finansal istikrar göstergelerini değerlendirdi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek, brüt rezervlerin 205,2 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekor kırdığını ve Türkiye'nin uluslararası rezerv yeterliliği standartlarını sağladığını duyurdu.
Bakan Şimşek, uygulanan ekonomi programının meyvelerini vermeye devam ettiğini belirterek, brüt rezervlerdeki artışın yaklaşık 107 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Özellikle piyasa güveninin en önemli göstergelerinden biri olan swap hariç net rezervlerdeki iyileşmenin ise 139,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Açıklamasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) sürecine de değinen Şimşek, bir dönem 143 milyar dolar seviyesine kadar yükselen bu yükümlülükten çıkış sürecinin başarıyla tamamlanmakta olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, rezerv artışı ve KKM'deki azalma birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye’nin döviz pozisyonunda toplamda 280 milyar doları aşan bir iyileşme kaydedildiğinin altını çizdi.
"Makro Finansal İstikrar Güçleniyor" Sağlanan bu iyileşmenin makroekonomik etkilerine dikkat çeken Bakan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: Güçlenen makro finansal istikrar, risk primimizin azalmasına ve ekonomimizin şoklara karşı daha dayanıklı hale gelmesine önemli katkı sağlıyor.