Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye sermaye piyasalarında yoğunlaşan halka arz gündeminde son haber Arzum Ev Aletleri'nden geldi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Arzum Ev Aletleri'nin halka arz başvurusunu onayladı. SPK bülteninde yer alan bilgilere göre SDA International'ın sahip olduğu 13.306.475 TL nominal değerli paylar halka arz edilecek. Talep gelirse 1.995.971 TL ek pay satılacak. 1 TL nominal değerli paylar 15,50-17 TL fiyat aralığından satışa sunulacak.

Daha önce Bloomberg HT yayınında halka arz başvurusunu değerlendiren Arzum Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı "Bize yatırım yapan fon hisselerini halka açmaya karar verdi. Arzum penetrasyonu yüksek bir marka, bize evlerinde yer verenlere bu sefer bize ortak olun diyoruz. Bu stratejiyle bize yatırım yapan fonla birlikte bu kararı verdik. Yabancı yatırımcının yüzde 49'luk payı var şirkette. Maksimum yüzde 47,5'inin halka arzı öngörülüyor. Bizim ihracatımız var ama Türkiye'de daha çok tercih ediliyoruz. Borsaya açılırken de daha çok yerli yatırımcılara yöneleceğiz. Şirketteki yabancı yatırımcı bir fon. Dolayısıyla halka arz geliri onlara gidecek. " ifadelerini kullanmıştı.

Arzum'un halka arzında Yapı Kredi Yatırım lider aracı kurum olarak yetkilendirilmişti.

Halka arz gündemi hızlandı

Pandemi gölgesinde geçen 2020'de sermaye piyasaları dalgalı bir seyir izlerken, yılın sonuna doğru halka arzların yeniden gündeme geldiği görüldü.

Kervan Gıda'nın halka arzına 268 bin yatırımcıdan talep gelmesi, yatırımcının halka arzlara gösterdiği ilginin canlı olduğuna işaret etti. Tek başına Kervan Gıda halka arzı, sermaye piyasalarının öncelikleri arasında halka arzların yeniden yukarı çıkmasına neden oldu.

Kervan Gıda'nın halka arzını takiben iki şirketten daha halka arza yönelik açıklama geldi. Perşembe günü Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada Verusa Holding yüzde 40,75' oranında iştiraki olan Aldem Çelik'te halka arz çalışmalarına başlandığını duyurdu. Aynı gün İttifak Holding de iştiraki Selva Gıda'nın halka arzına ilişkin olarak Gedik Yatırım ile "Halka Arza Aracılık Sözleşmesi" imzalandığını duyurdu.

Borsa İstanbul’da 2020 yılında 7 yeni şirket halka arz edildi. Bu halka arzlarla ile birlikte 2020 yılında halka arzların büyüklüğü 843,4 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

Yılbaşından bu yana Borsa İstanbul’a yeni yerli yatırımcının da ilave katkılarıyla hisse senedi piyasasında halka arzlara rekor ilgi sağlandı. Ard Bilişim, Bayrak EBT Taban, Dinamik Isı, Esenboğa Elektrik, Fade Gıda, Kervan Gıda ve Kontrolmatik Teknoloji bu yılki halka arz olan şirketlerdi. Halka arzlarının büyüklüğü 1 milyar TL seviyesine yaklaşan şirketlere yoğun ilgi sağlandı. Son olarak geride kalan haftada halka arz edilen Kervan Gıda tarafında Norveç Varlık Fonunun talebi de ön plana çıktı.

Bloomberg'in tuttuğu Borsa İstanbul Pay Piyasası Halka Arz Endeksi'ne göre halka arz olan şirketler yılbaşından bu yana yüzde 170 oranında getiri sağladı.