Advertisement
HABERLER ABONE OL

ST. Gallen Üniversitesi Ekonomisti Stefan Legge Bloomberg HT'ye konuk oldu. Legge bugün Fed tarafından faiz indirimi beklemediklerini, Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın  kısa vadeye odaklanmış olduklarını ve resesyonun önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Güzem Yılmaz Ertem'in Fokus programında soruları cevaplayan Legge bugün Fed’den faiz indirimi beklemediğini ancak 2019 yılı içinde en az bir olmak üzere iki tane faiz indirimi beklediklerini söyledi. Ekonomist iki çeyrek boyunca 50 baz puanlık faiz indirimini beklediklerini de belirtti.  Legge, “ Lawrence Summers gibi iyi ekonomistler faiz indirimini desteklediklerini açıkladılar.  Bugün bir indirim beklemiyoruz ama önümüzdeki 2 çeyrek boyunca 50 baz puanlık bir indirim bekliyoruz” dedi.

Fed kararından sonra Draghi tarafından faiz indirimi sinyali verilen Avrupa Merkez Bankası hakkında da beklentilerini paylaşan Legge, “Avrupa Merkez Bankası ve Draghi bir açıklama yaparak güvercin tutumu devam ettirmek istediklerini söylediler.  Bu şu anlama geliyor; her iki Merkez Bankası da finansal piyasalarda görünüşe göre çok fazla kısa vadeye odaklanmış durumdalar ve resesyonun önüne geçmeyi hedefliyorlar.  Bu yüzden ABD’de, Avrupa’da ve Çin’de para politikasının kısa vade büyümesine odaklandığını görüyoruz.  Uzun vadeye daha az dikkat edildiğini görüyoruz” dedi.

Ertem’in “Dünyada negatif getirili tahviller 12 trilyon dolara ulaştı, devam edecek mi?” sorusuna Ekonomist, “Devam edeceğini bekleyebiliriz.  Faizlerin çok düşük kalmasını bekleyebiliriz. ABD Merkez Bankası faiz oranlarını biraz arttırmıştı. Avrupa Merkez Bankası bunu yapmadı.  Diğer merkez bankaları da faizlerini çok düşük tuttular.  Önümüzdeki 1 veya 2 yıl içinde bir şey olacaksa, düşük faizler bekleyebilirim.  Negatif getirili tahvillere yatırım yapılmış şekilde 12 trilyon dolar var. Bunun çok düşük faiz oranlarının devam etmesinin bir sonucu olduğunu söyleyebilirim”  şeklinde cevapladı.

Son olarak Legge önümüzdeki G-20 toplantısında ABD ve Çin arasında bir şekilde barış ortamı sağlanacağını ya da bu gerginliklerin artması ertelenebileceğini söyledi. Ancak, iki ulusun önümüzdeki yıllarda çok kapsayıcı bir anlaşmaya varacaklarını düşünmediğini söyledi. Legge, “ ABD, Çin’in iş modelini değiştirmesini istiyor. Çin bunu kabul etmiyor.  Bu yüzden iki ulusun bir anlaşmaya varabileceğini sanmıyorum.  Önümüzdeki yıl ABD’de başkanlık seçimleri olacak. Donald Trump Çin ile yaşanan sorunları seçim kampanyasında kullanacaktır” dedi.