Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Stellantis, Avrupa'daki dört fabrikasını satışa çıkarıyor

Stellantis, Avrupa'daki dört fabrikasını satışa çıkarıyor

  • Otomotiv devi Stellantis NV, Avrupa'daki üretim fazlasını eritmek amacıyla Fransa, İspanya ve İtalya'da bulunan dört fabrikasını satmayı veya ortak kullanıma açmayı planlıyor.

  • Çinli Dongfeng Motor ve Chery'nin radarında olan bu tesisler, Avrupa otomotiv pazarındaki güç dengelerinin değişimine işaret ediyor.

Stellantis, Avrupa'daki dört fabrikasını satışa çıkarıyor
23 Nisan 2026, 16:45 Güncelleme :

Stellantis, küresel otomotiv pazarındaki rekabet baskısı ve elektrikli araç geçişi sürecinde oluşan kapasite fazlası sorununa radikal bir çözüm arıyor.

Bloomberg'in şirkete yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Stellantis; Fransa ve İtalya hükümetlerine, bölgedeki kapasite fazlasının dört fabrikaya tekabül ettiğini bildirdi.

Henüz nihai bir karar verilmemiş olsa da, satış veya ortaklık görüşmelerine konu olan bölgeler netleşmeye başladı. Bunlar, Fransa'da Rennes, İspanya'da Madrid ve İtalya'nın merkezi bölgelerinde yer alan üretim tesisleri olarak sıralandı.

Stellantis, geçtiğimiz hafta Paris yakınlarındaki Poissy fabrikasında yeni araç üretimini durduracağını açıklayarak bu sürecin ilk sinyalini vermişti.

Çinli devler fabrikaları inceliyor

Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa’da üretim üssü kurma iştahı, Stellantis’in elden çıkarmayı planladığı tesisleri cazip kılıyor.

Habere göre Çinli Dongfeng Motor Corp temsilcilerinin, bu ayın başında Rennes ve Madrid tesislerini ziyaret ettiği, ayrıca İtalya ve Almanya’daki sahaları da incelediği bildirildi.

Chery Automobile Yönetim Kurulu Başkanı, geçtiğimiz günlerde Paris’te yaptığı açıklamada, yeni bir fabrika inşa etmek yerine mevcut kapasiteyi kullanmayı (satın alma veya ortaklık) tercih ettiklerini belirtmişti.

Konuyla ilgili resmi bir yorum yapmaktan kaçınan Stellantis sözcüsü, "Şirket, iş akışının doğal bir parçası olarak dünya çapındaki pek çok sanayi oyuncusuyla farklı konularda görüşmeler yürütmektedir. Spekülasyonlar hakkında yorum yapmıyoruz," ifadesini kullandı.