Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(15:05'te güncellendi)

Brexit endişeleriyle kötü bir yıl geçiren sterlin, potansiyel ayrılık sinyallerinden destek bularak traderları alarma geçirdi.

Sterlin, Başbakan Boris Johnson ile İrlandalı mevkidaşı Leo Varadkar'ın Perşembe günkü olumlu görüşmesinin ardından 2009 yılından bu yana görülen en güçlü iki günlük yükselişini kaydetti.

Sterlin/dolar paritesi, gün içi işlemlerde 1.2685'e kadar yükselmesinin ardından TSİ 15:05'te yüzde 1.59 artıda 1.2640'tan işlem gördü. FTSE 100 Endeksi yüzde 0.52 yükselişle 7,224.32 puan oldu. Sterlin, iki liderin Brexit tarihi olan 31 Ekim öncesinde anlaşma için bir patika bulunabileceğini söylemelerinin ardından yükselmişti.

Brexit konusunun büyük ölçüde belirsizliğini korumasına karşın görüşmelerin başrollerinden biri olan İrlanda'nın bir çıkar yol görmesi en azından sert Brexit'ten kaçınılabileceğini gösteriyor. Sert Brexit ihtimali hem İngiltere ekonomisi hem de sterlin için en kötü senaryo.

The Guardian'dan Daniel Boffey, paylaştığı bir Twitter iletisinde Avrupa Birliği (AB) Müzakerecisi Michel Barnier'in AB'den tünel müzakereleri için yeşil ışık aldığını belirtti. Tarafların yasal doküman taslaklarının gizlilik içerisinde tartıştığı süreç tünel olarak isimlendiriliyor.

Sterlinde sat tavsiyesine son veren Deutsche Bank'ın stratejistleri Oliver Harvey ve George Saravelos, "Brexit süreci boyunca İrlanda hükümetinin beklentileri bu ölçüde artırdığı bir zaman hatırlamıyoruz. Artık sterlinde negatif değiliz." diye yazdı. Deutsche stratejistleri 2015 yılında sterlinin gelecek yıllarda 1985'ten beri en düşük seviyesine gerileyeceğini doğru tahmin etmişti.

(15:05'te güncellendi)