Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de tahvil getirileri toparlama beklentileriyle yükseldikten sonra belli bir dengeye kavuşurken yatırımcılar bu tablonun kalıcı olmayabileceği görüşünde.

IHS Markit Ltd. verilerine göre, 14 milyar dolarlık iShares 20+ Year Treasury Bond ETF’inde (TLT) kapatılmamış açığa satış pozisyonları toplam pozisyonların beşte birine yükseldi. Bu, 2017’nin başından bu yanaki en yüksek seviyeye işaret ediyor.

Fon, yıl başından bu yana yüzde 13 düşerken, düşüş beklentisine yönelik pozisyonlar yüzde 7 arttı. Bu yükseliş, yatırımcıların, tahvil piyasasındaki sakin havanın uzun sürmeyeceği görüşünde olduklarına işaret ediyor.

"Tahvillerde sakin dönem muhtemelen kısa sürecek"

Principal Global Investors’a göre, her ne kadar ekonomideki toparlanma beklentileriyle getiriler halihazırda 'kayda değer' biçimde yükselmiş olsa da önümüzdeki 5 ayda açıklanacak verilerle yeniden bir türbülans yaşanabilir.

Kurumun başstratejisti Seema Shah, “Bu sakin dönem muhtemelen kısa sürecek. Yatırımcıların 2020 boyunca yüksek enflasyon ve büyüme ortamıyla boğuşmasını bekliyoruz. Açıklanan her bir güçlü ekonomi ve enflasyon verisi yatırımcıları yeniden tedirgin edecek ve oynaklığı artıracaktır” dedi.

RBA’ye göre de tahviller Kovid-19 teşvikleri, altyapı yatırım vaatleri ve ekonomik toparlama beklentilerini büyük ölçüde fiyatladı ancak açıklanacak verilerle oynaklık 2022’de de devam edebilir ve getiriler yüksek kalabilir.