TCMB: Gıda fiyatları olumsuz seyrini sürdürdü
-
TCMB, yayımladığı Eylül ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, gıda fiyatlarının zirai don ve kuraklık kaynaklı arz yönlü unsurların da etkisiyle olumsuz seyretmeye devam ettiği belirtildi.
-
Raporda, Eylül ayında mevsimsel unsurlarla yüksek seyreden sözleşme yenileme oranına rağmen aylık kira enflasyonu bir önceki aya kıyasla güç kaybettiğine dikkat çekildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı.
Raporda, tüketici fiyatlarının Eylül ayında yüzde 3,23 oranında yükseldiği, yıllık enflasyonN 0,34 puan artışla yüzde 33,29 olarak gerçekleştiği belirtildi. Rapora göre, aylık bazda gıda ve hizmet, fiyat artışları ile öne çıkan ana gruplar oldu.
Gıda fiyatları zirai don ve kuraklık kaynaklı arz yönlü unsurların da etkisiyle olumsuz seyretmeye devam etmiştir. Bu dönemde hem işlenmemiş hem de işlenmiş gıda fiyat artışları güçlü seyretti belirtildi.
Raporda şu bulgulara yer verildi:
Temel mal grubu aylık fiyat artışında, yeni sezona geçişe bağlı etkilerin gözlendiği giyim ve ayakkabı grubu yanında dayanıklı tüketim mallarının etkisi hissedil.
Hizmet enflasyonunun bir önceki aya kıyasla yükselmesinde birçok kalemde izlenen okula dönüş etkisi belirleyici oldu. Bu bağlamda; eğitim (özel üniversite), ulaştırma (okul servis ücreti) ve lokanta-otel (yurt ücretleri) hizmet kalemleri öne çıktı. Keza, okula dönüşün aylık tüketici enflasyonuna etkisi yaklaşık 0,7 puan oldu.
Diğer taraftan, Eylül ayında mevsimsel unsurlarla yüksek seyreden sözleşme yenileme oranına rağmen aylık kira enflasyonu bir önceki aya kıyasla güç kaybetti.
Enerji fiyatları ise bu dönemde akaryakıt öncülüğünde bir miktar yükselse de nispeten ılımlı bir artış kaydetti.
Üretici fiyatları artışı yükseliş eğilimini sürdürdü, yıllık enflasyon 1,43 puan artarak yüzde 26,59 oldu. Bu görünüm altında, aylık enflasyonun ana eğilimi bir önceki aya kıyasla yükseldi.