Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri geçen hafta yükseliş kaydetti.

TCMB verilerine göre, 29 Temmuz haftasında brüt rezerv 3 milyar dolar artışla 101,3 milyar dolara yükseldi. Böylelikle brüt Döviz rezervindeki artış 4 Şubat haftasından bu yana yaşanan en yüksek artış oldu.

TCMB'nin net rezervi aynı hafta itibariyle 9,1 milyar dolara yükseldi. Bir önceki hafta net rezervler 6,7 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Swaplar hariç net rezervlerde de toparlanma görüldü. Buna göre 29 Temmuz haftasında swap hariç net rezerv eksi 54,8 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu veri eksi 55,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Bakan Nebati rezervlerin yükseldiğini açıklamıştı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Çarşamba günü katıldığı bir yayında rezervlerin arttığını belirtmişti.

Bakan Nebati, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinin yabancı yatırımlarla güçlendiğine işaret etti. “Doğrudan yatırımlar geliyor. Şu anda girişler oluyor” diye konuşan Nebati, TCMB’nin her hafta Perşembe günleri yayımladığı verilere işaret ederek, “TCMB’nin yarın (bugün) açıklayacağı rezerve bakın. Sonraki haftaya da bakın. Bu iş, inşallah başladı, devam edecek” diye konuştu.

Çarşamba akşamı A Para canlı yayınına katılan Nebati söz konusu girişler için “Nereden geldiğinin bir önemi yok” ifadelerini kullandı.

Bloomberg'e konuşan Türk üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz hafta Rus Rosatom, yapılacak ödemeler ve önümüzdeki iki yılda yapılacak harcamalar için yaklaşık 15 milyar dolarlık tutarı geçen haftadan beri parçalar halinde Türkiye’ye aktarmıştı. Rosatom ise bahsedilen miktarın belirgin şekilde altında olduğunu bildirmişti.