Advertisement
HABERLER ABONE OL

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, uzun vadeli bakış açısının hiç bir zaman elden bırakmamak gerektiğinin altını çizerek, yöneticilerin görevlerinin şirketlerin geleceğini tasarlayıp onları farklı bir yere götürmek olduğunu söyledi. Bloomberg HT'de Finansal teknoloji programına katılan Binbaşgil, bankanın geleceğini ve başarısını teknoloji ve insan kaynaklarındaki gelişim olarak gördüklerini vurgulayarak, bu konuda da banka olarak anormal bir çaba içinde olduklarının altını çizdi. Binbaşgil, "Bankamızın geleceğini iki konuya  bağlıyorum, teknolojide mükemmellik, insan kaynaklarında mükemmellik. Dolayısıyla son yıllarda insan kaynakları politikalarına ve çalışmalarına çok emek verdik. Bankamızın 13-14 bin çalışanının her birisi için ayrı özel bir eğitim ve geliştirme programı uyguluyoruz. Bu program 3-4 yıldır bankamızda yürüyor. Akbank'ın geleceğe yönelik en önemli varlıklarının başında insan kaynağı geliyor" diye konuştu.

 

'İŞLEMLERİN YÜZDE 94'Ü ŞUBE DIŞINDAN'

Akıllık telefonların ortaya çıkmasıyla birlikte tüketici alışkanlıklarının değiştiğini ve mobile ciddi bir kayma olduğunu ifade eden Binbaşgil, bankacılık sektöründe gördükleri trenleri ise şöyle sıraladı: "Mobilin dışında ikinci olarak gözlemlediğimiz trend nakit ortadan kalkıyor. Şubeler önemi koruyor fakat iş yapış şekilleri değişiyor. Veri kullanımı daha fazla oluyor. Fintechler ve büyük teknoloji şirketlerinin finans alnına girdiğini görüyoruz."

Akbank'ta işlemlerin yüzde 94'ünün şube dışından gerçekleştiğini söyleyen Binbaşgil, özellikle mobil bankacılığın çok hızlı geliştiğini ve mobil uygulamaya bir kişinin ayda 30 defa giriş yaptığını belirtti. Binbaşgil, ihtiyaç kredilerinin ise üçte ikisinin şube dışı kanallardan sayıldığını bildirdi.

'FİJİTAL ŞUBELERDE BEKLEME VE İŞLEM SÜRELERİ YARI YARIYA DÜŞTÜ'

Bankacılıkta şubelerin de dijitalleştiğinin altını çizen Binbaşgil, 'Fijital şube' olarak adlandırdıkları şubelere dijital dünyanın getirdiği bütün olanakları sağladıkların kaydetti. Toplamda 300 şubede dönüşümün sağlandığını belirten Hakan Binbaşgil, "Zaten 770 civarında şubemiz var. Önümüzdeki bir buçuk sene içinde tüm şubeleri bu noktaya getireceğiz. Ama şunu da söylemek istiyorum. Tüm şubelerimizdeki teknoloji zaten değişti. Ama şimdi mimari tasarımda bazı değişiklikler yapmak gerekiyor. O tabi biraz zaman alıyor" diye konuştu. Bu şubelerin dizaynının çok farklı olduğunu, şube çalışanlarının müşterileri ellerinde mobil cihazlarla ayakta karşıladıklarını ve anında hizmet verdiklerini kaydeden Binbaşgil, işlem sürelerinin ve bekleme sürelerinin yarı yarıya düştüğü bilgisini verdi.  

"Parasal işlemlerin büyük bir kısmını şubenin dışına zaten taşımıştık" diyen Binbaşgil şöyle devam etti: "Az bir kısım kalmıştı. Aşağı yukarı üçte ikilik bir kısmı da gişe ekstralara taşıdık. Burada kanadığımız çok önemli bir zaman var ve bu zamanı da verimlilik artışı var, bu sayede de müşterilerimize çok daha nitelikli hizmet sunabiliyoruz.  Yani buradaki kalite skorlarına bakıldığında çok önemli artışlar var."

'İKİ YILDA 400 MİLYON DOLAR TEKNOLOJİ YATIRIMI YAPTIK'

Akbank olarak teknoloji ve inovasyona her yıl ortalama 100-150 milyon dolar yatırım yaptıklarını kaydeden Binbaşgil, 2018 ve 2019'da her yıl için 200'er milyon olmak üzere toplam 400 milyon dolar teknoloji yatırımı yaptıklarını vurguladı. Bankada önemli bir dönüşüm gerçekleştiği için son iki yılda yatırım tutarının daha da artığını kaydeden Binbaşbil, "2018 aslında sektör adına çok kolay bir yıl değil. 400 milyon dolarlık yatırım aslında Akbank'ın hem Türkiye'nin geleceğine olan güveninin ve uzun vadeli stratejisinin önemli bir göstergesi de aynı zamanda. Hiç bir zaman kısa vadeli düşünmüyoruz. Geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz. Bunun da bize orta ve uzun vadede rekabet avantajı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.  Yaklaşık 4 bin çalışanın olduğu Akbank Veri ve Yaşam Merkezi'nin bankanın adeta fabrikası olduğunu kaydeden Binbaşgil, "Buraya bize yeni fikirler getirebilecek, bankacılığı dünyada farklı yerlere getirebilecek gençlerimiz için cazibe merkezi yapıyoruz" dedi.

 

'EN İYİ DİJİTAL BANKA ÖDÜLÜNÜ ÜLKEMİZ VE SEKTÖRÜMÜZ ADINA ALDIK'   

Bütün bu yatırımların bir meyvesi olarak, dünyanın saygın finans yayın gruplarından Euromoney’nin “Awards for Excellence 2019 - Mükemmellik Ödülleri 2019” kapsamında Akbank'ın “Dünyanın En İyi Dijital Bankası” seçildiğini belirten Binbaşgil, bunun yanı sıra Euromoney, kuruluşunun 50'inci yılını dolayısıyla 2019 yılında dünya çapında bankacılık sektörüne yön veren 50 banka arasına Akbank’ın da yer aldığını söyledi. Hakan Binbaşgil, “Bu ödülleri sadece bankamız değil, ülkemiz ve sektörümüz adına alıyoruz.  Euromoney’nin “Dünyanın En İyi Dijital Bankası” ödülünün ilk defa bir gelişmekte olan ülke bankasına verilmesi önemli ve gurur verici. Türkiye bankacılık sektörü, dijitalleşme ve teknoloji kullanımı açısından birçok gelişmiş ülkeye kıyasla çok daha iyi bir yerde.  Bankamızın vizyoner çalışmalarının uluslararası kurumlarca da tescil edilmesi mutluluk verici” dedi.