Advertisement
HABERLER ABONE OL

Thomas Lloyd Araştırma ve Strateji Direktörü Nick Parsons gelişen piyasaların gelişmiş piyasalardan daha iyi bir performans göstermeyeceğini söyledi.

Bloomberg HT’de Akıllı Para programında Cumhur Örnek’in konuğu olan Parsons, gelişen piyasalar, önümüzdeki hafta toplanacak Fed ve Türk Lirası hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Thomas Lloyd Strateji Direktörü’nün konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

“Gelişen piyasalar bu düşüşü sağladı”

“Nisan’ın ikinci haftasına kadar farklı bir durum vardı. Ancak gelişen piyasaların hisse piyasaları zirve yaptı ve o da gelişmiş piyasaları yavaşlattı.  Aslında mayıs ayında bu düşüşün hızlandığını görüyoruz.  Gelişmiş piyasaların yüzde 5-6’lık bir düşüş yaşadığını görüyoruz.  Gelişen piyasalarda yüzde 10-11’lik bir düşüş gerçekleşti. Önümüzdeki aylarda ticaret savaşlarının piyasalar üzerinde etkili olacağını söyleyebiliriz. 

Gelişen piyasalar gelişmiş piyasalarla kıyaslandığında daha iyi bir performans göstermeyecek. Körfez Bölgesi, Hong Kong ve Meksika'da da ülke bazlı sorunlar var."

“Fed’in önümüzdeki hafta işi zor”

“Fed’in önümüzdeki hafta zor bir işi var.  Fed bir sinyal veriyor. Faizleri önümüzdeki yıl değiştirebileceğini söylüyor.  Böylece, bütün tahminleri de değiştirebilir. En azından 2 kere faiz indirimi yapabileceğini söylüyor.  Piyasalar bu yıl bitmeden 3 tane faiz indirimine gidebileceğini de söylüyor.  Faizleri indirse bile yatırımcıları mutlu etmek zorunda.  

Fed toplantısında yeni ekonomik tahmin ve beklentiler olacak. Fed’in piyasaları memnun etme açısından başarısız olacağı konusundan endişeliyim. Çünkü bu Fed’in omuzlarına yüklediği yeni bir sorumluluk; şayet Fed enflasyon ve işsizlik hedefine bağlı kalırsa aynı anda yatırımcıları da memnun etmesi zor olacaktır. Bu da artan bir oynaklık olarak karşımıza çıkacaktır.  Finansal piyasalar yaz ayları boyunca oynak bir dönemden geçecektir”

Türk Lirası beklentisini de paylaşan Parsons, “Türk Lirası haziran ayında biraz değer kazandı.  Ancak vadeli piyasaların dolar karşısında önümüzdeki ay ne beklediğine bakacak olursak 6,40 civarında bir beklenti var. Bu analizi çok mantıklı görüyorum.  Vadeli piyasalar aslında 6 ay boyunca çok doğru bir tahminde bulundu. Ben 6,30-6,40 arasını mantıklı düşünüyorum. Burada önemli olan şey Merkez Bankası’nın faizleri çok hızlı bir şekilde indirmemesi… Eylül- Ekim ayı faiz indirimi için uygun bir zaman olabilir. ” dedi.