Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Ekim'de konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3 düşüş kaydederek 119 bin 574 adet oldu.

Bir önceki ay konut satışları üç ayın ardından ilk kez yıllık bazda gerilemeye işaret etmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı rakamlar konut satışlarında normalleşen kredi faizlerinin etkisinin devam ettiğini gösterdi. Konut satışları pandemi döneminde uygulanan önlemler kapsamında açıklanan kampanyaların etkisiyle rekor seviyelere yükselmişti.

Temmuz ayında Türkiye genelinde konut satışları ipotekli satışların öncülüğünde 229 bini aşarak rekor kırmıştı.

İpotekli konut satışları 1,5 yılın en düşük seviyesinde

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Ekim verilerine göre ipotekli konut satışları yıllık bazda 49,3 düşüşle 25 bin 556 olarak kaydedildi. Böylelikle ipotekli konut satışlarında 1,5 yılın en düşük seviyesi gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 21,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 5 bin 494 konut satışı ve yüzde 21,5 pay ile ilk sırayı aldı. İpotekli konut satışının en az olduğu iller 4'er konut ile Ardahan ve Hakkari oldu.

Sıfır konut satışları yüzde 26,3 düştü

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,3 azalarak 36 bin 976 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 30,9 olarak kaydedildi.

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,1 artarak 5 bin 258 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında Ekim 2020'de ilk sırayı 2 bin 458 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 928 konut satışı ile Antalya, 347 konut satışı ile Ankara, 187 konut satışı ile Yalova ve 186 konut satışı ile Bursa izledi.

Konut kredisi faizleri yükseliyor

Pandeminin ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında açıklanan kampanyalar sonucunda yıl içinde gerileyen konut kredisi faizlerinde yeniden yükselme ivmesi görünüyor.

Haziran ayında yıllık bazda konut kredisi faizleri yüzde 9 seviyelerine kadar gerilerken, Ağustos sonu itibariyle faizlerde yukarı yönlü bir hareket başlamıştı. 6 Kasım haftası itibariyle yıllık konut kredisi faizleri yüzde 15 seviyesini aşarak 2019 Ağustos'undan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.