Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Yazılım ve bilişim sektörleri 2025 yılı toplam ihracat hedefini yıllık 15 milyar dolara yükseltti. Hizmet İhracatçıları Birliği’nin hazırladığı strateji belgesi doğrultusunda hizmetler sektörü içerisinde yer alan yazılım ve bilişim sektörünün kırılımında, telekomünikasyon alanında ihracatın 2,5 milyar dolara, sektörel yazılım sektöründe 2 milyar dolara, oyun sektöründe 5 milyar dolara, finansal teknolojiler alanında 2,5 milyar dolara ve savunma sanayinde 2,5 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

Hizmet sektörleri Türkiye GSYH’sına yüzde 55 ile en büyük katkıyı sağlayan sektör. Hizmet sektörleri Türkiye’de istihdam yaratılması konusunda da en büyük paya sahip. 2025 yılı, hizmet sektörünün ihracat hedefi 110 milyar dolar olarak belirlendi.

Sektörel olarak atılacak adımlar çerçevesinde ürün lisans ve XaaS gelirinin yükseltilmesi, sektörel ürünleri globale açma, gelişen teknolojileri ürünleştirme çalışmalarının yapılması planlanıyor.

Sektörel altyapıyı geliştirmek amacıyla hedef ülkelerde ihracat büyümesi ve yerelleşme için bilgi, işbirliği, iş geliştirme ve lobi faaliyetlerinin yürütülmesi, sektörün finansmana erişimini arttırılması, yazılımcı yetenek havuzunu geliştirilmesi, şirketlerin kurumsal olgunluğunun arttırılması, sektörel takip mekanizmalarının kurulması hedefleniyor.