Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Pazar günü CNN’in “State of the Union” programına yaptığı değerlendirmede, enflasyonun, tedarik zorlukları, ABD’de sıkı işgücü piyasası ve pandemiden kaynaklanan diğer faktörlerin etkilerinin azalması ile birlikte gelecek yılın ikinci yarısında gevşemesinin beklendiğini kaydederek, “Mevcut durum ‘geçici’ bir sıkıntıyı yansıtıyor” dedi.

Yellen, “Enflasyonda kontrolü kaybetmek üzere olduğumuzu düşünmüyorum” diyerek, eski Hazine Bakanı Lawrence Summers’ın bu yaz dile getirdiği eleştiriyi kabul etmedi ve “Amerikalılar uzun bir süredir son dönemde deneyimlediğimiz şekilde bir enflasyon görmedi. Ancak tekrar normale döndüğümüzde, bunun sona ermesini bekliyorum” şeklinde görüş bildirdi.

Powell'dan enflasyon açıklaması

Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının tahvil alımlarını yakın bir zamanda azaltmaya başlayacağını, ancak faiz artırımı konusunda sabırlı davranmaya devam edeceğini söyleyerek, inatla yüksek seyreden enflasyona ilişkin endişelerini daha yüksek bir tonda dile getirdi.

Powell, politikaların bir dizi sonucu yönetebilmek için ‘iyi pozisyonlandığını” söyledi.

Yellen, Başkan Joe Biden’a Powell’ın Fed başkanlığına yeniden atanıp atanmaması kararına ilişkin nasıl bir tavsiyede bulunduğu konusunda yorum yapmaktan kaçındı, ancak finansal regülasyonun, kendisi ve kendisinde önceki Ben Bernanke’nin başkanlık döneminde olduğu gibi, Powell’ın döneminde ‘kayda değer bir şekilde güçlendiğini söyledi.

Yellen, pandeminin finans piyasalarındaki stresi artırdığını kaydederek, “Finans sistemimizin özü, sermaye likiditesi, risk yönetimi ve stres testindeki iyileşmelerden dolayı oldukça iyi işledi ve bu iyileşmeler Powell’ın yönetimi sırasında yerinde kaldı” dedi.