Yeni trend: Doğal kaynakları koruma altına almak
-
Bu yılın en büyük satın alma anlaşmasını reddeden Kanada, dünya genelinde doğal koynakları koruma altına alma trendini de başlatmış oldu

Kanada Hükümeti'nin, BHP Billiton'un Potash'ı satın alma teklifini geri çevirerek bu yılın en büyük satın alma anlaşmasını reddeti. Kanada'nın bu tavrı ile küresel ticari korumacılıkta giderek güçlenen, doğal kaynakları koruma altına alma trendini körükledi.
Ülkelerin doğal kaynaklarına ve bu alandan elde ettiği geliri korumak için son zamanlarda bazı tedbirler almaya başladı. Hükümetler, çıkarılan maden ve minerallerden alınan vergileri artırıyor ve altından petrole kadar birçok hammaddenin üretiminde yapılan sözleşmeleri, kuralları daha sıkılaştıracak şekilde revize ediyor.
Çin, ağırlıklı olarak teknoloji sektöründe kullanılan nadir elementlerin diğer ülkelere satışını yüzde 40 oranında azaltacağını bildirdirken, Afrika'nın iki numaralı altın üreticisi Gana, madencilik gruplarından alınan devlet payını yüzde 3'den yüzde 5'e yükseltti.
Afrika'nın üçüncü büyük altın üreticisi tanzanya da altın madenciliği şirketlerinden aldığı vergiyi yüzde 3'den yüzde 4'e çıkardı.
Hindistan da doğal kaynaklarını koruyan ülkeler arasında yer alıyor. Hindistan demir cevheri ihracat vergisini yüzde 10'dan yüzde 15 seviyesine çıkardı. Yeni Delhi Yönetimi, vergilerin daha da artırılabileceğinin sinyalini verdi.
Birçok ülkenin doğal kaynaklarını korumaya çalıştığı bu ortamda, suni gübre de Kanada açısından önemli bir madde. Suni gübre talebinin bu yıl, çin ve hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde et ve sebzeye olan talep yükseleceğinden artması bekleniyor.
Uluslararası Gübre Sanayii Birliği (IFIA) de küresel suni gübre talebinin 2010-2011 döneminde yüzde 4.8 artarak 170.4 milyon ton olmasını bekliyor.