Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL


İyzico CCO’su Şebnem Dağ Güven, 2023 yıl sonu hedeflerinin 150 milyar TL hacim, 130 bin üye iş yeri ve 6 milyon kayıtlı kullanıcı seviyesine ulaşmak olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Güven, 2022 yılını yaklaşık 70 milyar TL hacim ve 100 binin üzerine üye iş yeri ile kapattıklarını hatırlattı. Sektörde, yılın ilk 5 ayında beklentilerinin çok üstünde bir performans olduğunu vurgulayan Güven, bu performansın yılın kalan döneminde de devam etmesini beklediklerini ifade etti.

Online alışverişte ağırlık harcama giyim ve elektronik eşyada’

Güven, e-ticaret tarafında ağırlıklı olarak giyim ve elektronik eşya tarafında çok harcama yapıldığını gözlemlediklerini sözlerine ekledi. BKM verilerine bakıldığında yılın ilk çeyreğinde internet üzerinden alışverişlerde yüzde 127’lik bir büyüme yaşandığına dikkat çeken Güven, internet üzerinden yapılan alışverişlerin toplamın yüzde 27’sine ulaşıldığını ifade etti.


’İyzico10 yılda Türk fintech sektörüne bir çok katkıda bulundu’

İyzico’nun bu yıl 10. yılını kutladığını belirten Güven, “10 yıl önce sadece dijital ödemelere odaklanıp bir iş kurmak ve bu alanda yer edinip, bu pazarı yaratmak aslında tamamen ezber bozan bir hareketti. O dönmeden bugüne baktığımızda inovasyon ruhunu koruyarak Türk fintech sektörüne bir çok katkıda bulunduk. Geldiğimiz noktada finansal teknolojiler çok hızlı büyüyen ve en fazla yatırım alanların başında geliyor” dedi.
İyzico’nun bu yola finansal hizmetleri demokratikleştirmek ve ulaşılabilir kılmak için girdiğini vurgulayan Güven, “İlk odak alanımız ödemelerdi. 10 yıl öncesinden bugüne baktığımızda bunu başardığımızı düşünüyoruz ve bununla da gurur duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu misyon ile devam edeceğiz. Devrim yaptığımız alan sanal POS. Özellikle KOBİ’lerin e-ticarete girmesini ve kolay bir şekilde ödeme almasını sağlayan süreci, ürünü ve teknolojiyi kazandırdık. Sonrasında ise e-ticaretteki güven sorunu çözdük. Özellikle butik ve küçük üreticilerden ürün alma konusunda herkesin bir çekincesi vardı. Biz bu sorunu korumalı alışveriş hizmetimiz ile aştık. Bu hizmet ile birlikte tüketicilerin ‘siparişim gelecek mi, kart bilgilerim çalınacak mı?’ gibi kaygıları ortadan kalktı” diye konuştu.

‘Yüzde 37 daha hızlı ödeme sağlıyoruz’

2020 yılında ise iyzico ile öde dijital cüzdan ürünü ile daha çok üye işyerleri tarafında faaliyet gösteren iyzico’nun tüketici markası olma yolunda da ilerlemeye başladığını belirten Güven, şu anda 35 bin üye iş yerinde bu dijital cüzdanın kabul edildiğini ve 4 milyon kayıtlı kullanıcıları olduğunu söyledi. Güven, üye iş yerlerine sundukları deneyim sayesinde yüzde 37 daha hızlı bir şekilde ödemenin tamamlandığını vurguladı.


‘Hedefimiz KOBİ’lerin büyümesini ve dijitalleşmesini desteklemek’

İyzico’nun gelecek 10 yıldaki hedefinin portföylerinde bulunan KOBİ’lerin büyümesini ve dijitalleşmesini desteklemek olduğunu ifade eden Güven, “Bunu sadece finansal ürün ve hizmetler alanında değil daha tamamlayıcı hizmetler kapsamında söylüyoruz. KOBİ’lerin büyüme yolculuğunda yol arkadaşı olmak istiyoruz. Tüketiciler tarafında ise alışveriş dünyasını ve deneyimini sahiplenmek istiyoruz” diye konuştu.