Advertisement

Global cep telefonu pazarında hakim ilişkiler, geçen yılın ilk çeyreğinden itibaren hızla değişmeye başladı. Apple'ın hegemonik üstünlüğü artık sonlanıyor. Dahası, Apple'ı tahtından eden Samsung'un da koltuğu sallantıda.

Pazarda, bir ürünün diğeri ile yer değiştirme süreci(hızı) veya global sıralamadaki yeri birkaç yıl aralığından, birkaç çeyrek yıla kadar indirgenmiş durumda.

Önce bir panorama global cep telefonu pazarından: Sektörün ilk 3 oyuncusu Samsung, Huawei ve Apple olarak sıralanıyor. Söylemeye gerek yok; Güney Kore, Çin ve ABD arasında bir yarış bu. Fakat, ilk 3'ten sonraki sıralama, Çin'in çok uzak olmayan bir gelecekte total satışlar bakımından global pazarın yarısından fazlasını kapsayacağını gösteriyor. İlk 3 oyuncudan sonraki 3 basamak, Çinli markalar tarafından doldurulmuş durumda: Çinli Oppo, Xiaomi ve Vivo

Önce ilk 3 sıralamanın 2018 ilk çeyreğinden, 2019 ilk çeyreğine olan değişimine bakalım:

2018 ilk çeyrekte global pazarın %23'ünü alan Samsung, 2019 ilk çeyrekte %22'ye gerilemiş durumda. Birkaç yıl öncesinin küresel lideri Apple'da da aynı kan kaybı var. 2018 ilk çeyrekte global pazarın %15'ini elinde tutan Apple, 2019 ilk çeyrekte %14'e gerilemiş durumda. Samsung ve Apple çeyrekten çeyreğe düşerken, Çinli Huawei son bir yılda aynı zaman dilimi içinde global pazardaki payını %11'den %18'e çıkarmış durumda.

Halen, Huawei global pazarın ikinci aktörü ve Samsung'un sadece 4 puan gerisinde.(Samsung %22; Huawei %18)

Son bir yıla bakınca Apple'ın global %14'lük pasta payı ile yarıştan hızla düşmeye başladığını görüyoruz.

Verilere bakınca birşeyi daha görüyoruz: Global cep telefonu piyasasındaki "3 büyükler"in hemen ardında "3 orta ölçekli" Çinli devi görüyoruz.

Çinli firmalar Oppo %8, Xiaomi %8 ve Vivo %8 paya sahip bu yılın ilk çeyreğinde.

Ara toplamı alıyoruz: Çinli 4 firma(Huawei, Oppo, Xiaomi ve Vivo) global pazarda bu yılın ilk çeyreğinde %42'lik bir paya ulaşmış durumda. Samsung ve Apple'ın toplam pazar payı(%40), Çinli 4 firmanın pazar payının(%42) gerisine düşmüş durumda.

İlk 6 firmanın global pastanın %82'sini aldığı cep telefonu piyasasında ilk 10'u oluşturan diğer 4 oyuncunun payı toplam %18

Öyle ki, ilk 6'dan sonraki oyuncuların pazar payı adeta bir derin hatlı fay oluşturarak %3'e, oradan %1'e ve giderek %0.... diye devam eden yüzdelere iniyor.

Türkiye pazarındaki durum da dünya pazarı ile sıralama olarak benzeşiyor: 2019 ilk çeyreğinde  Samsung %50.3; Huawei %26.7 ve Apple da %8.3 paya sahip. Samsung'un Türkiye pazarındaki %50'nin üzerindeki kapsayıcılığı birkaç yıl içinde diğer Çinli markaların saldırısı altında gerileyebilir.

Projeksiyon, 1 yıl içinde global pazarın yüzde 50'sinden fazlasının Çinli firmaların eline geçeceğini; Türkiye pazarında ise Samsung'un bir miktar gerileyeceğini gösteriyor.

Türkiye'nin yerli üretim cep telefonu markalarına gelince; iç pazarın sadece %3'ü yerli markalar tarafından kapsanmış durumda ve geçen yıldan bu yıla bu oranda büyük bir kıpırdanma yok.

Yerli markalardan biri veya birkaçı Çin'in arkadan gelen orta ölçekli büyük devleri ile stratejik işbirlikleri kurmaları halinde, iç pazardaki yerlilik oranı artabilir. Aksi halde, ÖTV, gümrük vergileri vs. gibi yollarla yerli üretimi korumamız zor gözüküyor.