Advertisement

Kitle fonlaması çok yeni bir kavram ve bu alanda daha çok başarı hikayelerine ihtiyacımız var. Başarmak ise sadece girişimin fonlaması ile tarif edilemez.

Sermayeye erişim elbette işin çok önemli bir parçası ama erken aşama girişimler için daha da önemlisi bu sermayeyi nasıl kullanacakları…

İşte tam da bu noktada kitle fonlama platformlarının yazılı olmayan görevlerinden bir tanesi de girişimlerin başarı şanslarını artırmak için onlara mentorluk yapmak, yol göstermek ve network sağlamak.

Girişimciler paraya ulaşmayı hedefliyorlar ancak esas olan başarıdır. Para ve yatırımcı da başarıyı takip eder. Bu yüzden girişimciler kaynakları ve sermayeyi nasıl kullanacaklarına yönelik hazırlıklı olmalılar. Bu doğrultuda yaratıcılıklarına ihtiyaç var; çünkü yolculuk sürprizlerle dolu ve yatırım sonrası süreç her zaman planlandığı gibi akmayabilir.

İşte bu yüzden kitle fonlama platformları bir yandan sermayeye erişimi mümkün kılarken diğer yandangirişimcinin geleceğe hazırlanmasında ve şekillendirmesinde de birlikte hareket etmelidir.

Bu konuda uzmanlaşmış kurumlardan destekler alınmalıdır.

Bu yolculukta ana hedefimiz tamamen girişimin bir üst seviyeye taşınması; bunun için eğitici ve hazırlayıcı olan tüm kurumlarla beraber hareket etmek bu misyonun önemli bir parçasıdır.

Girişimin bir üst seviyeye taşınması; bir eğitim sürecinden geçmek, iş modelini ve gelir modelini sürdürülebilir kılmak, yeni müşteri kazanımları sağlamak, yurtdışı açılımlarında bulunmak, ürün ve servisin gelişmesinde katkıda bulunmak gibi birçok başlığı içerir.

Sermaye erişimi sonrası, başarı için çok kritik bir eşik olduğu hiçbir zaman unutulmamalı.

Bir girişimci için ana felsefesi “büyük düşün, küçük başla, hızlı ölçekle” olmalıdır. Sermaye ise bunu gerçekleştirmek için sadece bir kaynak ve araçtan başka bir şey değildir; kendinize şöyle de sorabilirsiniz; “para olsa dahi başarısız işler yok mu?” O kadar çok ki…

Bunun farkında olarak hareket etmek, kendimizi hazırlamak ve birçok başarı hikayesinin hep beraber altına imza atmak bizler ve girişim ekosistemi için çok önem taşıyor.

Böyle yazılan başarı hikayeleriyle diğer girişimcilere de ilham kaynağı olduğumuz gibi, yatırımcıları da teşvik etmiş oluruz; daha da önemlisi ülke ekonomisi ve istihdamına da katkı sağlarız.