Advertisement

Geçtiğimiz hafta FED kararlarının piyasalar üzerindeki etkilerini gördük. Özellikle emtia tarafında yapılan açıklamaların net olarak ne anlama geldiğine ilişkin yapılan yorumlar fiyatlar ve piyasalar üzerinde etkili oldu. FED tutanaklarının açıklanması  altın ve diğer emtia fiyatlarının artmasına neden oldu, çünkü FED varlık alımının azaltılmasını ekonomik beklentilerin karşılanmasına bağladı. Böylece büyüme, işsizlik ve enflasyon verileri daha hassas bir konu haline geldi. Bugün ve özellikle yarın ABD’de  açıklanacak olan veriler önemli. Bugün açıklanacak olan Haziran ayı perakende satışlar ile yarın açıklanacak olan Haziran ayı aylık ve yıllık TÜFE ile çekirdek Tüfe rakamları , sanayi üretimi , imalat sanayi üretimi , toplam net yabancı sermaye girişi verileri emtia piyasası açısından önemli. ABD verileri varlık alımının ne zaman sona erdirileceğine dair işaretler verecektir. Yatırımcıların açıklanan verileri iyi analiz etmesi gerekiyor. Bu hafta sıra dışı bir gelişme olmaz ise 1.260 –  1.300 ons seviyeleri arasında dar bant izlememiz muhtemeldir. Genel anlamda varlık alımının ne zaman azaltılacağı ve tamamen biteceği konularına açıklık getirilmesi zaman alacağı için bir süre dar bantta dalgalı bir seyir izlememiz muhtemeldir. Yine de fiyatların  1.300 ons seviyelerini zorlayacağını söylemeliyim. Piyasalar FED tarafından yapılan açıklamaları anlamaya ve özümsemeye çalışıyor , keskin hareketler şimdilik olmayacaktır.

TL bazında altın fiyatları bugün için 81 TL seviyelerinde. Geçtiğimiz haftalarda 74 TL ye kadar geri gelen fiyatlar bu hafta dolar-TL ‘nin geri gelmiş olmasına rağmen ons fiyatlarındaki artış nedeniyle yükselmiş durumda.

Darphane grevinin etkilerini geçtiğimiz hafta işçilik fiyatlarının 6.000 doları geçmesiyle gördük. Bu hafta darphaneden açıklama geldi ve piyasaya ciddi miktarda ziynet altın süreceklerini açıkladılar. Bu ne kadar yeterli olacak göreceğiz ama benim kanaatim yeterli değil. Yapılacak yatırımlarla kalıcı kapasite artırımı sağlanması piyasayı rahatlatabilir. Ancak gramaltın almak tüketici ve yatırımcı için çok büyük avantaj .Düşük işçilik ve güvenlikli paket tasarımıyla piyasada rahatlıkla alınıp satılıyor. Özellikle ziynet altınların piyasada zor bulunmasının ardından ziynet altınlarda sahteciliğin artması vatandaşın da gramaltını tercih etmesini sağlıyor.