Advertisement

Enteresan bir hafta geçirdiğimizi söylemek istiyorum. ABD tahvil faizleri artıyor , Hisse senetleri değer kaybediyor , dolar birçok önemli para birimi karşısında değer kazandı , emtiaların genelinde bir yükseliş söz konusu ki altın ve gümüş fiyatları daha ön planda ilerliyor şimdilik. Doların bu kadar güçlü olması ve tahvil alımlarının henüz zamanı belli olmasa da azaltılmasına yönelik beklentilerin artmış olması , her ne kadar altın ve gümüş fiyatlarının yükselmesinde fiziki talebin önemi büyük gibi görünse de zaten mevsimsel nedenlerle talebin devam ediyor olması ve merkez bankalarının belirli fiyatlardan altına talepte bulunması gibi gelişmeler altın fiyatları üzerinde direk etki yaratıyor. Bu etkiler zaman zaman gerçek ölçütlerde oluyor ancak beklentiler doğrultusunda yaşanan gelişmelerin etkileri daha fazla görünüyor.

Son bir ayın en yüksek seviyelerinde olduğumuzu hatırlatmak istiyorum. 1.378 ons seviyeleri önümüzdeki hafta içinde geçilebilecek mi göreceğiz. 1.400 ons seviyelerini denemesi muhtemel ancak 1.400 ons seviyelerinde altın fiyatlarının tutunması için gerçekçi bir neden yok. Bu haftalık yükselişi sadece fiziksel altın talebine bağlamak doğru gelmiyor bana. Dolar bu kadar güçlüyken neden altın fiyatları artsın ki ? Zaten tahvil alımlarının azaltılması gündemin birinci maddesi , hazır genel anlamda ABD ekonomik verileri de beklentilere yakın açıklanıyor , yani ekonomi iyiye gitme yolunda iken gel de şimdi altın fiyatlarının artışını fiziksel talebe bağla. Ben bağlayamıyorum bir türlü…

Son beş ayda 1.600 ons seviyelerinden kademeli olarak 1.180 ons seviyelerine kadar geri çekilme yaşandı ve sebebi varlık alımlarının azaltılacağına yönelik haberlerdi. 1.180 ons seviyelerinin altında fiyat oluşumuna olanak bırakılmadı. Madenden çıkma maliyetine yaklaşılması , gelişmiş ülkelerin toplam rezervlerinin %60 oranının üzerinde altın bulundurması ve fiyatların bu kadar gerilemesi nedeniyle rezervlerinin otomatik olarak gerilemesi ve ekonomik açıdan bu durumun istenmemesi gibi durumlar fiyatların daha da aşağı yönlü hareketini sınırladı.

Fiyatlar fiziki talep bahanesiyle artıyor ama nereye kadar ve neden ? 1.180 ons altına gelebilecek fiyatlar bir çok kesimi rahatsız edebilir ancak 1.400 ons seviyesine kadar çıkıp buradan tekrar 1.200 ons seviyesine inebilecek fiyatlar artık normal karşılanabilir. Madem daha fazla düşmüyor , biz de biraz daha çıkmasını sağlayıp tekrar indirelim o zaman…. Nasıl olsa inerken de çıkarken de kazanabiliyorlar. Fiziksel talep de hak getire.

1.400 ons seviyeleri ciddi direnç olarak karşımıza çıkıyor , bu hafta bu seviyelere doğru bir hareket gelebilir ancak sınırlı olacağı kanaatindeyim. 1.300- 1.400 ons aralığında bir bant kısa bir dönem için bizi bekliyor. En önemli konu ise varlık alımlarının azaltılmasına yönelik gösterilecek irade ve indirim miktarı olacaktır. ABD verileri yakından takip edilmeli. Kısa vadeli bir yükseliş yaşansa bile genelde yükselişin altını dolduracak kuvvette bir neden ortada yok.

 

Bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.